Ulkomaiset frisbeet

Tekijä: Sami Loukko 7.11.2021

Maailmalla on valmistettu muutamia frisbeitä, joissa on myös Suomi on ollut mukana tavalla tai toisella. Tässä niistä vanhimmat.

1. Ultmaten EM-1980 kisakiekko (Fastback UK-1)

Kiekko jaettiin kaikille pelaajille kisapaketissa. Kiekossa ei alunperin ollut mitään Suomeen viittaavaa. Mutta kun Suomi voitti kisoissa EM-kultaa, joka oli samalla ensimmäinen joukkuepelien EM-kultamitali Suomelle missään lajissa, niin pelaajat laittoivat jokaiseen kiekkoon nimikirjoituksensa. Joukkueeseen kuului 14 pelaajaa, eli nimikirjoitettuja kiekkoja on samanverran. Tälläinen kiekko pitäisi koristaa myös Suomen Urheilumuseon seiniä.

Joukkueeseen kuuluivat: Marko Timonen, Harri Spoof, Ari Pohjalainen, Osmo Rekonen, Klaus Korpela, Seppo Rekonen, Jukka Kauppinen, Esa Kaartamo, Sebastian Bondestam, Klaus Arpia (kapteeni), Kai Koivula, Eero Mannermaa, Kari "Miri" Miettinen sekä Heikki Nukari.

Omistaja: Sami Loukko, kirpparilöytö. Voi olla esim. Klaus Korpelan vanha kiekko.

Omistaja: Miri Miettinen, voitokkaan joukkueen pelaaja.

Omistaja: Marko Timonen, voitokkaan joukkueen pelaaja.

2. Hair musikaalin frisbee 1972, Wham-O Regular

Hair on yhdysvaltalainen musikaali, jonka teemoina ovat hippiliike, seksuaalinen vapautuminen ja Vietnamin sota. Musikaalin tekstin kirjoittivat James Rado ja Gerome Ragni, ja sen sävelsi Galt MacDermot. Musikaalin ensi-ilta oli 17. lokakuuta 1967 New Yorkissa, musikaalia esitettiin 1750 kertaa ja jäähyväisnäytös oli 1. heinäkuuta 1972.

Hair-musikaalia on esitetty Suomessa useita kertoja. Tampereen Popteatteri esitti versionsa ensimmäistä kertaa Tampereen 1. Teatterikesässä 6. elokuuta 1969. Version esitysoikeudet Yhdysvalloista hankki Reijo Paukku kuultuaan siitä sattumalta etsiessään uutta ohjelmistoa. Musikaalin sanoitti suomeksi Esko Elstelä.

Frisbee toimi kutsuna Hair:in  neljävuotis "syntymäpäiville"Central Parkiin vuonna 1972. Kutsun vasemmassa reunasta löytyy myös Suomi.

Omistaja: Gary Perlberg

3.  You & F.O. Valmistaja Shafa, Usa.

Lisätietoja frisbeestä ollaan juuri kartoittamassa. Taustapahvistahan löytyy Suomen lippu.

Omistaja: Gary Perlberg

4. Finlux frisbee Ruotsista

Lohjan Kalkkitehdas Oy osti Iskumetalli Oy -nimisen pumppuja päätuotteenaan valmistaneen yrityksen vuonna 1946. Vuonna 1949 yritys alkoi valmistaa lisenssillä Luxor-merkkisiä radioita. Vuonna 1958 alkoi mustavalkotelevisioiden valmistus, ja vuonna 1964 yritys fuusioitiin Lohjan Kalkkitehdas Oy:hyn. Kesällä 1971 tehtaan ja televisioiden nimeksi tuli Finlux. Vuonna 1972 alkoi väritelevisioiden valmistus Lohjalla.

Arvion mukaan Ruotsissa valmistettu frisbee mainosti Finlux televisioita 1980-luvulla.

Omistaja: Kim Lindblad