Frisbeegolf SM-78

Tekijä: Sami Loukko 6.3.2021 viimeksi muutettu 7.3.2021


Ensimmäiset frisbeegolfkisat Suomessa olivat tämänhetkisen tiedon mukaan SM-kisat vuonna 1978. Frisbeegolfin mestaruus ratkottiin yksilölajien SM-kisojen yhteydessä. Muut lajit kisattiin Talissa, mutta frisbeegolfkisa pelattiin Munkkiniemessä, Helsingissä.  Kisapäivä oli lauantai 2.9.1978.

Ensimmäiset frisbeen SM-kisat vuonna 1978

Kiekot: Vuoden 1978 SM-kisoissa sai heittää vain Wham-O:n frisbeillä. Ufokit ym. olivat siis kiellettyjä. Oletettavasti golfissa käytettyjä kiekkoja olivat Fastback, Super Pro, 119 g ja 141 g frisbeet, mutta kisoissa pelanneet osaavat varmasti paremmin kertoa tarkemmin tuon ajan pelivälineistä.

Rata: Ensimmäisissä kisoissa ei vielä ollut koreja, vaan kisat pelattiin teippimerkattuihin puihin.

Projekti: Frisbeegolfin SM-1978 ratakartan tekeminen

AUTA JA OSALLISTU!

Projektin tarkoituksena on selvittää ensimmäisten frisbeegolfin Suomen mestaruuskisojen rata, ja laatia sen pohjalta kisojen ratakartta.

Kysessä on merkittävä projekti, joten jos tiedät, veikkaat, arvelet tai haluat kertoa mielipiteesi, ihan mitä vain, toivomme sinun osallistuvan projektiin.

Ratakartan lisäksi toivomme saavamme vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:

1. Miksi pelipaikaksi valittiin Munkkiniemi, eikä esim. Sibeliuspuisto tai Laakso (Tali ja Munkkiniemi sijaitsevat lähekkäin, joten sikäli pelipaikan valinta Munkkiniemeksi on looginen ratkaisu).

2. Kisoissa ei pelattu koreihin, mitkä toimivat maaleina?

3. Montako kierrosta pelattiin?

4. Löytyykö jostain kisan tuloksia?

5. Onko tapahtumasta kuvia?

Munkkiniemen Koneenpuisto. Ilmakuva vuodelta 1976. Merkittäviä muutoksia ei varmaankaan tapahtunut kuvan ottamisen jälkeen vuoteen 1978 mennessä.

Tässä ensimmäisiä tuntemiamme väyliä Munkkiniemen radalla. Voisiko joku/jotkut niistä kuulua vuoden 1978 kisarataan?

Kisassa lammet osoittautuivat uselle pelaajille kohtalokkaiksi. Esim. kisassa pisimpiä heittoja esittänyt Klaus Korpela (ei kuvassa) heitti epäonnekseen kiekkonsa Kaisalampeen ja menetti samalla mahdollisuudet kisan voittoon. Kaislalampi sijaitsee Koneen talon vieressä. Kuva: Frisbari 6/1980.

Tulokset: (tarkempia tuloksia ei ole vielä löydetty)

Miehet:

1. Klaus Arpia

2. Eero Mannermaa

2. Juha Säilä (jaettu 2. sija)

Naiset:

1. Helena Aalto

2. Catarina Sundström

Juniorit:

1. Sebastian Bondestam

2. Panu Kalliala

3. Jukka Kuusanmäki

Kunniakirja, joka jaettiin mitalisteille. Omistaja: Jukka Kuusanmäki.