Kunto-ufon Sisupisara-versio

Tekijä: Sami Loukko 1.1.2022

Mainoslahja Oy

Kunto-Ufon Sisupisara-version on kehittänyt helsinkiläinen, vuonna 1958 perustettu Mainoslahja Oy, joka oli ensimmäinen suomalainen myynninedistämistuotteita tarjonnut yritys Suomessa. Kunto-Ufon Sisupisara-versio julkaistiin vuonna 1971, jolloin firman toimitusjohtajana toimi Olli Ek ja myyntipäällikkönä Erkki Ilmavalta.

Kunto-Ufo

Kunto-Ufot on valmistettu Talmun tehtaalla Perttelissä, nykyisessä Salon kaupungissa. Kunto-Ufon on kehittänyt Taisto Lehti. Ensimmäiset Kunto-Ufot valmistuivat vuonna 1970. Kunto-Ufon markkinonnista vastasi Tunturi/Pyöräkellari Oy Turusta. Yhteensä Kunto-Ufoja on valmistettu 10.000- 15.000 kpl.

Sisupisara-versio

Kunto-Ufon muotti on suunniteltu siten, että keskiosaa voitiin muuttaa irtokappaleen avulla. Sisupisara-versiota varten on kaiverrettu oma sisupisarallinen irtokappale.

Kunto-Ufon Sisupisara-version yläkannessa on kaksi vajaan 5 cm kokoista Sisupisara-logoa. Alakannessa on talon kuva TAL-MU-tuotemerkistä.

Sisupisara-versioita on valmistettu ainakin vihreänä, sinisenä ja valkoisena.

Kuinka paljon Kunto-Ufon Sisupisara-versiota on valmistettu, ei ole vielä tiedossa.

Toistaiseksi olemme löytäneet kaksi Kunto-Ufon Sisupisara-versiota. Vihreän omistaa Visa Ruuhinen ja sinisen Kim Lindblad.

Kuvassa Mainoslahja Oy:n myyntipäällikkö Erkki Ilmavalta mainostamassa Kunto-Ufoa.

Max Branders kertoi Kunto-Ufosta seuraavasti:" Niitä oli kahden hintaisia. Kalliimmissa oli jonkin urheilujärjestön logo, ja osa hinnasta meni järjestölle. Täsmälleen samanlaista Kunto-Ufoa, mutta ilman logoa, myytiin samassa paikassa, halvemmalla hinnalla. Muistaakseni logo oli pisaran muotoinen. Ajankohta oli 1971 tai todennäköisemmin 1972. Olen vuosista varma, koska asuimme tuolloin Hakaniemen Elannon talossa. Ne, jotka näin myynnissä Hakaniemen Elannossa, olivat valkoisia. Tuo pisaralogo oli keskellä, ehkä hieman tulitikkuaskia pienempänä. "

Mainos Kunto-Ufon Sisupisara-versiosta Helsingin Sanomissa 17.6.1971.

Sisupisara

Sisupisara esittää nyrkkiin puristettua kättä ja sen on suunnitellut taiteilija Osmo Pasanen. Se julkaistiin 31.8.1970. Sisupisaran avulla kerättiin varoja Suomen olympiajoukkueen hyväksi vuosina 1971 ja 1972 Sapporossa ja Münchenissä vuonna 1972 käytyjä olympiakisoja varten.




Sapporon ja Münchenin olympialaiset 1972

Vuoden 1972 talviolympialaiset pidettiin Sapporossa, Japanissa 3.–13. helmikuuta vuonna 1972. Vuoden 1972 kesäolympialaiset järjestettiin Münchenissä, Saksan liittotasavallassa 26. elokuuta 1972–11. syyskuuta 1972.

Kisoihin lähetettiin tälläkin kertaa vahvat Suomen olympiajoukkueet. Varojen keruu olympiajoukkueille oli välttämättömyys, koska verolainsäädäntö oli juuri muuttunut, eivätkä perinteiset Suomen Olympiakomitealle tehtävät rahalahjoitukset olleet enää verovapaita.

Varojen hankkimiseksi järjestettiin mm. liikkuva palkintotaidenäyttely, henkilöauton ja 30 Münchenin matkan arvonta, Kunnian Päivät LP-levyn teko sekä rintamerkkien ja kirjeensulkijamerkkien myynti.

Rintamerkkejä oli kahta laatua, kullasta valmistettuja 50 markan hintaisia sekä muovisia kahden markan hintaisia. Kirjeensulkijamerkin hinta oli myös kaksi markkaa.

Muovinen rintamerkki. Omistaja: Sami Loukko

Kirjesulkijamerkki. Omistaja: Sami Loukko

Suomen Olympiayhdistys r.y. toimintakertomus 1972:

file:///C:/Users/Omistaja/AppData/Local/Temp/20180525-YAM100340-152722870122300.pdf

Mainoslahja Oy:n Sisupisara- ja Olympiarengastuotteet:

Mainoslahja Oy oli ostanut vuonna 1970 Suomen Olympiayhdistykselle kuudelle eri tuotteelleen olympiarenkaiden käyttöoikeuden. Lisäksi Mainoslahja Oy myi Sisupisaralla varustettuja tuotteita. Tuotteet olivat: Olympialaukku, Ostoslaukku, Olympiapaita, Keihäskynä, Kunto-Ufo, Kunto-pallo, Avainriipus, Avainperäkukkaro, Taikalompakko, Kuulapeli ja Istuintyyny.

Mainoslahja Oy:n lehden artikkelissa 1972 asiasta mainittiin näin:"Sisupisara tai olympiarengastunnuksin varustettujen olympia-artikkeleiden markkinointi on – kuten edellistenkin olympiakisojen edellä – uskottu yksinmyyntinä Mainoslahja Oy:lle. Tavoitteeksi näiden artikkeleiden myynnille on asetettu varojen hankkiminen 20 olympiaurheilijamme osallistumiselle kisoihin.

Suomen ensimmäiset frisbeekisat pelattiin Kunto-Ufolla

Eri puolella Suomea, jalkapallon mestaruussarjan otteluiden puoliajalla, järjestettiin kuusi karsintakilpailua, joista parhaat heittäjät etenivät Helsingin Olympiastadionilla 26.9.1971 käytyyn finaaliin. Helsingissä järjestettiin 18.8.1971 varmuudella yksi karsintakilpailuista, todennäköisesti ensimmäinen karsintakilpailu, joka siinä tapauksessa olisi ensimmäinen virallinen frisbeekilpailu Suomessa. Karsintakilpailussa pisimmän heiton, 73 metriä, suoritti Lasse Latvala Valkeakoskelta. Heitto oli myös Suomen ennätys.

Kunto-Ufon pituusheiton SM-kilpailut käytiin 26.9.1971 Helsingissä olympiastadionilla

Kilpailu järjestettiin jalkapallon mestaruussarjan viimeisen kierroksen ottelun HJK–MP puoliajalla. Kisaan pääsi mukaan kuusi osallistujaa, jotka olivat aikaisemmin voittaneet karsintakilpailunsa. Suomen mestaruuden olympiastadionilla voitti Timo Kemppinen Mikkelistä tuloksella 32 metriä. Timo Kemppinen oli ensimmäinen frisbeelajien Suomen Mestari.

Lue koko juttu: Ensimmäiset viralliset frisbeekilpailut ja Suomen ensimmäinen frisbeen Suomen mestari

Lue myös juttu: Kunto-Ufo


Lähteet: Mainoslahja Oy:n asiakaslehti 1972

Helsingin Sanomat 23.05.1971, 23.06.1971, 16.09.1971, 26.09.2017 ja 04.08.1971

Haastattelut: Irma Sinisalo, Mainoslahja Oy

Taisto Lehti, Talmu

Max Brander

Visa Ruuhinen

Kim Lindblad