Tekijä: Sami Loukko 17.1.2020, muutettu viimeksi 27.7.2021 Sami Loukko

RINGO

Ringo-rengas, onko se edes frisbeen sukulainen? Aiheesta saadaan varmasti monta mielenkiintoista keskustelua.

On aika esitellä monelle tuntematon vauhdikas urheilulaji- Ringo. Ringo on tunnetun puolalaisen miekkailijan ja toimittajan, Włodzimierz Strzyżewskin keksimä urheilupeli. Ringoa on pelattu Puolassa jo yli 50 vuotta, ja ensimmäiset Puolan Ringo-mestaruuskilpailut pelattiin vuonna 1973.  Päivää, jolloin kisat järjestettiin pidetään lajin "syntymäpäivänä".

Ringon säännöt ovat jotakuinkin tällaiset (ei suora käännös säännöistä):

Ringo-rengas: Halkaisija 17 cm, paino 160–165 g, materiaalina kumi. 

Kuvassa Ringo-rengas

Ringo-kenttä: Pituus 18 m jakautuen kahteen 9 m pituiseen kenttäpuoliskoon. Kentän jakaa kahtia puolten välissä oleva verkko. Verkon korkeus on 2,43 m. Kentän leveys on 8 m, joukkuepelissä 9 m. (joukkuepelissä kentän mitat ja verkon korkeus ovat samat kuin lentopallokentässä).

Pelin perusajatus: Pelissä on tarkoitus ottaa Ringo-rengas kiinni yhdellä kädellä ja heittää se verkon ylitse vastustajan puolelle siten, että se osuu siellä maahan. Peliä pelataan joko yksilöpelinä 1 vs. 1 tai joukkuepelinä 2 vs. 2 tai 3 vs. 3. Joukkuepelissä pelataan yhtä aikaa kahdella Ringo-renkaalla.

Pistelasku: Erän voittaa se, joka saavuttaa ensimmäisenä 15 pistettä. Huom! Pelitilanteen ollessa tasan 14–14  ottelua jatketaan 16 pisteeseen ja tilanteessa 15-15 peli jatkuu 17 pisteeseen.

Syöttö: Syöttö tapahtuu heittämällä Ringo yhdellä kädellä verkon toiselle puolelle. Syöttö tapahtuu oman päätyrajan takaa. Syöttövuoroa vaihdetaan aina kolmen pisteen välein. Joukkuepelissä viiden (tai kuuden) pisteen välein. Joukkuepelissä syöttö tapahtuu tuomarin merkistä ja myöhästynyt syöttö tuo vastustajalle pisteen. Myöhästynyt syöttö tuomitaan, jos tuomarin merkin jälkeen toisen puolen Ringo on ylittänyt verkon ja toisen puolen Ringo ei ole vielä irronnut kädestä.

Kiinniotto: Kiinnioton pitää tapahtua yhdellä kädellä. Jos Ringo koskee samalla hetkellä maata vastustaja saa pisteen. Kiellettyjä kiinniottoja ovat mm. kahden käden kiinniotto, samanaikainen keho- tai esim. jalkakontakti. Kielletty on myös Ringon pujottaminen käteen rannerenkaan tavoin. Ringoon koskeminen samalla kädellä useamman kerran peräkkäin on hyväksyttyä (vrt. torjuminen, tippaus ). Joukkuepelissä oman joukkueen pelaaja voi ottaa kiinni Ringon, johon toinen pelaaja on jo aikaisemmin koskettanut (ei kuitenkaan ottanut kiinni eli syöttäminen on kielletty). Myös yhtäaikainen kiinniotto on sallittu. Tiimi voi päättää itse kumpi pelaaja heittää seuraavaksi. Pelaaja voi joukkuepelissä ottaa yhtä aikaa kiinni myös toisen Ringon, jos se tapahtuu toisella kädellä. Ringo pitää heittää välittömästi kiinnioton jälkeen, muuten seuraa virhe ja vastustaja saa pisteen. Myös hämäysheiton tekeminen on kielletty.


Askeleet: Jos toinen tai molemmat jalat koskevat maata kiinniottohetkellä, pelaaja saa siirtyä yhden askeleen ennen heittoa. Jos pelaaja saa Ringon kiinni molemmat jalat ilmassa, saa pelaaja ottaa kaksi askelta. Useamman askeleen ottaminen on virhe ja vastapuoli voittaa kyseisen Ringon pisteen. Jos kiinniottaminen on vienyt pelaajan kentän ulkopuolelle, saa kentän ulkopuolelta heittää.

Heitto: Kiinniotto ja heitto on suoritettava samalla kädellä. Heiton voi tehdä haluamallaan tyylillä, mutta Ringo on heitettävä vaakatasossa. Heittokulman pitää olla alle 45 astetta. Ringon heittäminen pystyasennossa eli yli 45 asteen kulmassa johtaa virheeseen ja pisteeseen vastustajalle. Ringon heittäminen siten, että se vaappuu ja pyörii akselinsa ympäri on kielletty (wobbling).

Passiivinen pelityyli: Jos pelissä on yksi Ringo ja heitetään korkea heitto, ja vastapuoli heittää takaisin korkean heiton, peli keskeytetään, eikä pisteitä jaeta. Jos joukkuepelissä molemmat Ringot ovat pelissä ja toinen joukkue heittää kaksi korkeaa heittoa, kolmas perättäinen heitto tuomitaan virheeksi ja vastustaja saa pisteen.

Suomeen Ringo saapui tietääkseni vuonna 1977. Ainakin Työväen Kuntoliitto markkinoi Ringoa ja niitä pystyi tilaamaan 15 markan kappalehintaan. Ostaja sai luultavammin mukaan myös pelin säännöt. Onko Suomessa järjestetty Ringo-kisoja, on vielä selvittämättä.


Julkaistu esitteessä: Keväällä tapahtuu, julkaisija ja vuosi ?


Lähteet:

Apu 15.7.1977 "Kesä on tulvillaan pelejä, otatko erän?"

Kansainvälisen Ringo-liiton internetsivut https://irf.ringo.org.pl/