MUOVO-SATELLA

Tekijä: Sami Loukko 9.10.2020

Tietoa Muovo-Satellasta on toistaiseksi selvinnyt vain vähän, emmekä ole vielä löytäneet yhtään Muovo-Satellaa.

Ensimmäinen suomalainen frisbee, Muovo-Satella

Wham-O aloitti frisbeiden massatuotannon Yhdysvalloissa vuonna 1957 ja muovin käyttö yleistyi Suomessa 1950- ja 1960-luvuilla. Niinpä helsinkiläinen muovitehdas Muovo Oy päätti kokeilla frisbeen valmistamista. Ensimmäinen suomalainen frisbee, Muovo-Satella, valmistui Muovon tehtaalla Kaisaniemessä vuonna 1959. Muovo-Satellaa kaupattiin aerodynaamisesti lentävänä sieppauspelinä ja kiinalaisena lautasena. Kiinalaisia lautasia pyöritetään tikun päässä ja niillä tehdään erilaisia temppuja. Muovo-Satellan mukana tuli mitä ilmeisemmin pyöritystikku sekä pelin ohjeet. Muovo-Satellaa myytiin vain lyhyen aikaa ja niiden valmistusmäärä jäi vähäiseksi.

Ainoa kuva Muovo-Satellasta on löydetty Helsingin Sanomien 5.5.1959 julkaistusta ilmoituksesta. Sama ilmoitus julkaistiin myös 7.5.1959 ja 12.5.1959.

Muovo Oy

Alunperin Muovo Oy:n myyntikonttori ja tehdas perustettiin Helsingin Kaisaniemeen, osoitteeseen Kaisaniemenkatu 10 A. Myöhemmin, 30.5.1962, Muovon konttori muutti Alppilaan, Karjalankatu 2:n neljänteen kerrokseen. Tehdas ja myyntikonttori siirtyivät pian sen jälkeen Lauttasaareen Helsinkiin. Muutto on tapahtunut 1.5.1963–30.12.1964 välisenä aikana. Muovo Oy oli toiminnassa ainakin 22.11.1957–24.7.1966, mutta mahdollisesti kauemminkin.

Muovo-Satellaa on valmistettu Muovon Kaisaniemen tehtaalla ja myyntiin se tuli viimeistään 5.5.1959. Helsingin Sanomien ilmoituksissa Muovo ilmoitti haluavansa ostaa tai vuokrata muoviruiskuvalukoneen 22.11.1957, 20.8.1958 ja 15.1.1959. Joten oletettavasti Muovon tehtaalla oli useitakin muoviruiskuvalukoneita.

Muovo valmisti useita leluja muovista. Suosituimpia olivat muoviset autot, jotka on suunnitellut Pauli Söderholm. Kuvan auto kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin, ja kuva on julkaistu heidän luvallaan. Auto on alunperin saatu Chymos-karkkipussin kylkiäisenä.

Kuvissa on myös muita Muovon leluja. Erityisen mielenkiintoinen on Muovon Sulkapeli. Mahdollisesti myös Muovo-Satella oli pakattu samantyyliseen myyntipussiin, ja pussin suu suljettu kartonkisella Muovo-Satella-mainoksella. Ehkä pussissa on ollut myös pyörityskeppi ja peliohjeet. Sulkapelin jälleenmyyjänä on ollut ainakin T:mi Haga Elektriska sekä Muovo-Mekan jälleenmyyjänä Harrastelijain Aitta. Lelut kuuluvat Kansallismuseon kokoelmiin ja kuva on julkaistu heidän luvallaan.

Saman vuoden joulukuussa Muovo aloitti myös leikkikalujen viennin Euroopan markkinoille. Myytiinkö myös Muovo-Satellaa Euroopassa, sitä emme tiedä.

TV-ohjelma:

30.6.1959 julkaistiin ainakin Uudessa Suomessa ja Helsingin Sanomissa Muovon mainos. Suomen Televisiossa oli nähtävissä ohjelma Muovo Satellasta. Tosin oletettavaa on, että ohjelmassa esiteltiin Flyin Sauceria tai Whirley Whirleria, joista Muovo-Satella on kopio. Erikoista mainoksessa on, että Kamerakierros tuli Helsingin Sanomien mukaan vasta klo 20.00. Televisio ei todellakaan ollut vielä yleinen suomalaisissa kodeissa kesällä 1959. Eikä päivässä tullut montaakaan ohjelmaa.


Tässä YouTube-pätkä Whirley Whirleristä (kyseinen pätkä on samalla mahdollisesti myös Suomen Televisiossa nähty esitys).

https://www.youtube.com/watch?v=hZesV9ZTp0A


Mitä on pääteltävissä Muovon mainoksesta Helsingin Sanomissa 5.5.1959?

Muovo-satella muistuttaa kuvan piirroksen perusteella Pipco:n Flyin- Sauceria. Flyin-Saucer julkaistiin maaliskuussa vuonna 1948.

Flyin-Saucereihin kannattaa tutustua lisää täältä:

https://www.flyingdiscmuseum.com/antiques/flyin-saucers

Flyin-Saucerista on kirjoitettu myös kirja: Flat Flip Flies Straight! Tekijät: Fred Morrisson ja Phil Kennedy.

Euroopassa myös Länsi-Saksassa on tehty Flyin-Sauceria muistuttava kiekko - Rotella. Tarkempaa tietoa Rotellasta ei ole.

Kuvat: Rotellan omistaja James Brown, USA.

Kiinalaisella lautasella tarkoitetaan sirkustemppuiluun ja taiturointiin valmistettuja, kepin nokassa pyöriteltäviä kiekkoja. Ensimmäinen muovista tehty kiinalainen lautanen oli Whirley Whirler. Valmistaja oli The Whirley Corporation, USA ja valmistusvuosi 1958. Kiinalaisia lautasia kutsutaan myös nimellä plastic spinning plate.

Whirley Whirleystä voit lukea lisää täältä:

https://taikasana-frisbee.webnode.fi/psp-whirley-whirler/

Kuvat: Whirley Whirlerin omistaja Sami Loukko.

Muovo on italian kielen sana, joka tarkoittaa: liikkua. Satella-nimellä on kutsuttu mm. päivänvarjoja, joita käytetään pihakalusteiden kanssa.