Frisbeegolfkiekkoja Suomen taivaalla

Tekijä: Sami Loukko 25.4.2021

Tässä artikkelisarjassa selvitellään frisbeegolfkiekkojen historiaa ja sitä, millä kiekoilla frisbeegolfia on Suomessa pelattu eri aikoina. Tämä on artikkelisarjan osa 1/3.

Frisbeegolfin synty

Tin Lid Golf on varhaisin tunnettu versio Frisbeegolfista. Ensimmäistä kertaa Tin Lid Golfia pelattiin vuonna 1927 Kanadan Bladworthissa, Saskatchewanissa. Ronald Franklin Gibson ja hänen koulukaverinsa Bladworthin peruskoulusta pelasivat peliä, jossa heitettiin metallisia purkin kansia. Pelin ideana oli, että kansi piti saada heitettyä maahan piirrettyjen ympyröiden sisälle. Peliä pelattiin samaisen koulun hiekkakentällä, ja ympyröiden halkaisija oli neljän jalkaa eli noin 1,2 metriä.

Kuvassa: Kannet, vuoat, tölkit, pannut ja matot, joita on heitelty 1900-luvun alkupuolelta alkaen. Omistaja: Phil Kennedy, kuva on julkaistu Flying Disc Museumissa.

Muoviset kiekot

Ensimmäiset frisbeet, muoviset lentävät kiekot, tulivat myyntiin Yhdysvalloissa 1940-luvun loppupuolella. Kaikkien aikojen ensimmäisenä frisbeenä pidetään vuonna 1948 julkaistua Pipco Flyin Sauceria, jota valmistettiin yhteensä 54.000 kappaletta. Hall Mfg co:n Sky Pie tuli myyntiin seuraavana vuonna eli 1949.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa Pipco Flyin Saucer, toinen painos. Omistaja: Sami Loukko.

Oikeanpuoleisessa kuvassa Hall Mfg co:n Sky Pie, ensimmäinen painos. Omistaja: Sami Loukko.

Ensimmäiset frisbeegolfia muistuttavat pelit

1. Pluto Platter Horseshoe Game 1957

Pelin on valmistanut Wham-O ja ensimmäinen versio pelistä julkaistiin kesällä 1957. Pelin säännöt olivat samat kuin petanquessa eli Pluto Platter piti saada heitettyä mahdollisimman lähelle itse valitun matkan päähän asetettua maalitolppaa. Heittokierroksen jälkeen Pluto Platterinsa lähimmäksi tolppaa saanut pelaaja sai yhden pisteen. Jos heitolla osui tolppaan sai 3 pistettä, ja jos Pluto Platter jäi nojaamaan tolppaa vasten, sai 5 pistettä.

Vuonna 1967 julkaistiin pelistä kolmas versio, jossa frisbee oli tarkoitus heittää renkaan lävitse.

Kuvassa: Wham-O Pluto Platter Flying Saucer Horseshoe game, ensimmäinen versio.

Omistaja: Phil Kennedy, kuva on julkaistu Flying Disc Museumissa.

Frisbee Horseshoes -pelin kolmas versio. Omistaja: Sami Loukko.

2. Flying Saucer Fleet / Frisbee jr. 1958

Amerikkalainen Transogram valmisti pelejä, leikkivälineitä ja muita vapaa-ajan tuotteita. Transogram perustettiin vuonna 1915 ja se lopetti toimintansa vuonna 1971. Flying Saucer Fleet on valmistettu vuonna 1958. Pakkauksen sisällä oli Space Base maali, johon frisbee yritettiin heittää. Tämä lienee ensimmäinen frisbee peli, joka sisälsi "korin", jonka sisälle frisbee piti heittää. Transogram valmisti myös Frisbee jr:n, joka lienee sama tuote, mutta mukana ei vaan ollut maalia.

Kuvat: Flying Saucer Fleet ja Space Base Target. Omistaja: Gary Perlberg.

Kuvat: Frisbee jr. Omistaja: Phil Kennedy, kuva on julkaistu Flying Disc Museumissa.

3. Space Ball 1959

Westco Products co. julkaisi Space Ball -pelinsä vuonna 1959. Pelissä avaruusalukset yritetiin saada laskeutumaan avaruusaseman sisälle eli frisbee yritettiin heittää koriin. Mielenkiintoista on myös se, että frisbeetä oli tarkoitus heittää väärinpäin.

Kuvat: Space Ball. Omistaja: Gary Perlberg.

4. Sky Croquet 1959

Copar julkaisi Sky Croquet pelin vuonna 1959. En ole vielä selvittänyt pelin sääntöjä.

Omistaja: Phil Kennedy, kuva on julkaistu Flying Disc Museumissa.

Omistajat: William A. O'Dell ja Jamie Moldt.

Omistaja: Gary Perlberg.


Lähteet: Flying DiscMuseum https://www.flyingdiscmuseum.com/

Jim Palmeri ja Phil Kennedy: A CHAIN OF EVENTS The Origin & Evolution of Disc Golf

Fred Morrison ja Phil Kennedy: FLAT FLIP FLIES STRAIGHT!  True Origins of the frisbee

Haastettelut: Gary Perlberg

Facebook sivut: The Flying Disc Collectors Consortium