Tekijä: Sami Loukko 26.9.2019, viimeksi muutettu 29.9.2021 Sami Loukko

Starplate eli heittolevy

Suomessa valmistettu fastback-tyylinen frisbee

Fastback

Fastback nimi tulee Ford Mustangin fastback-korimallista. Ensimmäisen sukupolven Mustang on amerikkalaisen Fordin maaliskuusta 1964 vuoteen 1973 valmistama malli. Mustangin esittely loi Yhdysvaltain henkilöautomarkkinoille täysin uuden poniauto-luokan. Auton ominaispiirteisiin kuuluivat pitkä keula ja lyhyt perä, ja tämä design sai pian seuraajia muiden valmistajien malleista. Mustang tuli markkinoille hardtop- ja convertible-versioina, fastback tuli myyntiin elokuussa 1965. Suomen kielessä fastbackista puhutaan usein viistoperänä.


Vuonna 1971 ensimmäinen Fastback Frisbee® valmistettiin Wham-O:n toimesta. Näin IFA (Internation Frisbee Association) mainosti jäsenilleen ensimmäisiä Fastbackejä:

New "fastback" frisbee debuts The fastback frisbee, with high speed profile, special thumb grip for greater control, slim line leading edge and total aerodynamic speed rings, is now available to IFA members.

Kuvissa ensimmäinen Fastback alkuperäisessä laatikossa vuodelta 1971.

Omistaja: Sami Loukko.

Spielwarenmesse®-lelumessut

Heittolevyn on suunnitellut mäntsäläläinen Kari Nyrhinen. Nyrhinen kävi ensimmäistä kertaa Nürnbergin lelumessuilla Saksassa vuonna 1977.  Leluteollisuuden ammattilaiset kokoontuvat kerran vuodessa Spielwarenmesse®-lelumessuille. Tunnetut merkit, innovatiiviset nuoret yritykset, suurten ketjujen sisäänostajat, itsenäiset kauppiaat sekä lukuisat median edustajat tekevät näistä lelumessuista vuoden tärkeimmän lelualan tapahtuman. Maailman suurimmat alan messut antavat mahdollisuuden solmia tärkeitä liikeyhteyksiä. Ne tarjoavat foorumin ajankohtaiselle tiedonvaihdolle ja näillä messuilla syntyvät myös tulevan vuoden trendit. Nyrhinen sai messuilla ruotsalaiselta kollegaltaan toimeksiantoehdotuksen frisbeen valmistamisesta.

Muovitehdas Nyrhinen Ky

Nyrhinen perusti 1960-luvun lopussa muovitehtaan Soukkion kylään, 9 km päähän Mäntsälän keskustasta. Tehdasrakennuksessa toimi aikaisemmin 1950-luvulla perustettu metallialan yritys. Muovitehtaan toiminta alkoi papiljottien, kampojen ja saippuakoteloiden valmistuksella. Tunnetuimpia Nyrhinen Ky:n tuoteita lienevät keräilijöiden piirissä himoitut muoviautot.  Autojen muotit myytiin aikanaan Neuvostoliiton puolelle.

Ju-Ju Toys Oy

Nyrhinen perusti vuonna 1974 Ju-Ju Toys Oy:n. Ju-Ju Toys keskittyi muovisten lastenlelujen valmistamiseen. Tunnetuin firman tuotteista on hiekkalaatikkojen kunkku, Formula-Neppis, jota on valmistettu jo vuodesta 1974. Lue lisää Neppiksestä täältä... Muita Ju-Ju Toysin tunnettuja tuotteita ovat talvilelut mäkihyppääjä ja kelkkis. Myös liukurit kuuluivat tuotantoon ja mielenkiintoista on, että niihin tehtiin eri firmojen painatuksia samaan tapaan kuin heittolevyynkin. Myös muoviautot kuuluivat edelleen firman valikoimaan. Ju-Ju Toysilla oli jälleenmyyjiä Skandinaviassa, Keski-Euroopassa ja USA:ssa.

Ensimmäinen versio, Starplate

Nyrhisen Nürnbergin lelumessuilla saama toimeksiantoehdotus johti fastback-tyylisen frisbeemuotin valmistamiseen. Muotti valmistui Nyrhisen muistikuvan mukaan vuonna 1979 ja samalla alkoi Heittolevyn valmistus. Heittolevy painaa 106 g ja on halkaisijaltaltaan 24 cm. Muotti valmistettiin siten, että siinä on vaihdettava keskiö. Ensimmäinen valmistettu keskiö oli tähtikuviollinen. Siinä oli tasainen keskiosa ja kehässä kymmenen tähteä. Tuotenumero tälle Heittolevylle on 27125 ja sitä markkinoitiin nimellä Starplate. Starplate-frisbeetä on tehty ainakin keltaisena, sinisenä ja punaisena. Heittolevyn takaa löytyy teksti made in Finland ja kuorma-autologo, joka löytyy Nyrhinen Ky ja Ju-Ju Toys -tuotteista. Starplate Heittolevyjä on löydetty myös pohjamerkinnällä 27126. Miksi Starplate Heittolevyjä on valmistettu sekä tuotenumerolla 27125 että 27126 ei ole selvitetty? Lisäksi Starplatesta on valmistettu todella pehmeä versio. Ju-Ju Toysin katalogissa sitä mainostetaan tuotenumerolla 27127, mutta tähän menessä ainoassa löydetystä pehmeässä versiossa on tuotemerkintä 27126. 

Nyrhinen kertoi myös:

Yhden Starplate Hettolevyn valmistus vie aikaa vain noin 40 sekuntia ruiskuvalukonella. Parhaana vuonna Heittolevyjä valmistettiin yli 100 000 kappaletta vuodessa!

Starplate Heittolevy, omistaja: Sami Loukko 

Pehmeä Starplate, omistaja: Kim Lindblad.

Toinen versio, tasainen keskiö


Toisessa versiossa vaihdettava keskiö oli tasainen ja halkaisijaltaan yli 9 cm. Tasaiseen keskiöön oli mahdollista tehdä foliopainatus. Ju-Ju Toys markkinoikin firmoille myynninedistämistuotteita. Heittolevyn lisäksi ainakin liukuriin tehtiin painatuksia. Nyrhisen mukaan painatuksia tehtiin kymmenille yrityksille, mutta siitä ei ole varmaa muistikuvaa, mille kaikille firmoille valmistettiin oma painatuksellinen Heittolevy. Tämän Heittolevy-mallin tuotenumero on 27126.  Heittolevyn takaa löytyy teksti made in Finland sekä kuorma-autologo. Myöhemmässä vaiheessa foliopainanta korvattiin tarralla. Muoviseos on vaihdellut erittäin paljon. Ilmeisesti vanhimmat Heittolevyt ovat olleet pääsääntöisesti kovempaa muoviseosta ja uudemmat pehmeämpää.

Kuvassa vanhemman mallin Ju-Ju Toys Heittolevy Airamin painatuksella. Muovi on kovaa ja painatus on tehty foliopainantana. Arvio on, että tämä on valmistettu 1980-luvun alkuvuosina. Omistaja: Sami Loukko.

Kuvassa Finnairin painatuksella oleva Heittolevy. Heittolevyllä palkittiin Finnairin viikon/kuukauden työntekijöitä. Muovi on pehmeähköä. Arvio on että Heittolevy on 1980-luvun loppupuolelta. Omistaja: Kim Lindblad. 

Kuvassa Fiat Regata Heittolevy. Fiat valmisti Regata automallia vuosina 1983-1990. Oletettavaa on, että Heittolevy on valmistettu Regatan ensimmäisinä valmistusvuosina, eli vuosina 1984-1985. Heittolevyssä lukee: "Vapaan liikkumisen iloa". Vuonna 1983 Fiatin maahantuoja Autonovo korosti vapaan liikkumisen iloa Fiat Panda -mainoksessaan. Samaa slogania käytettiin siis myös Fiat Regatan mainonnassa. Omistaja: Sami Loukko.

Kolmas versio, Hot-Toys Heittolevy

Ju-Ju Toys Oy muuttui Hot-Toys Oy:ksi vuonna 1992. Hot-Toys Oy:n katalogista löytyvät samat tuotteet kuin Ju-Ju Toysin katalogista. Heittolevy löytyy katalogista muiden lelujen joukosta tuotenumerolla 27125. Kuvassa on tasaisella keskiöllä varustettu Heittolevy. Heittolevy tuskin muuttui mitenkään, vaikka firma vaihtoi nimeä.

Neljäs versio, TACTIC Frisbee

Hot-Toys valmisti 1990-luvun puolivälin jälkeen tuotteita alihankintana Tactic Games Oy:lle, esimerkiksi supersuosittua Kimble-peliä, mutta myös Heittolevyä.  

Tactic Games Oy on vuonna 1967 perustettu, Porissa sijaitseva, graafinen tuotantolaitos, jonka toiminta käsittää seri- ja offsetpainon sekä Tactic-ajanvietepelien tuotannon. 

Tacticille alihankintana valmistettavassa Heittolevyssä vaihdettavan keskiön etuosa on tasainen ja takaosassa on Tacticin logo sekä made in Finland ja CE-merkintä. EU-maissa CE-merkintä otettiin käyttöön vuonna 1990, ja Suomessa CE-merkintä tuli pakolliseksi leluissa vuoden 1994 alussa. Heittolevy pakattiin pussiin ja pussiin laitettiin mukaan itseliimattava, pyöreä TACTIC Frisbee -tarra. Tarrassa oli myös EEA-13-viivakoodi.

Suomessa yleisin tavaroiden tunnistamiseen käytetty viivakoodistandardi on EAN-13. Koodi koostuu neljästä osasta, joista ensimmäinen on kahden tai kolmen numeron mittainen ja kertoo koodin myöntäneen maan (Suomi=64). Viisi numeroa pitkä toinen osa kertoo tuottajan ja niin ikään viisi numeroa pitkä kolmas osa itse tuotteen. Viimeinen osa on yhden numeron mittainen tarkistussumma, joka vahvistaa järjestelmälle, että koodi on luettu oikein. Viivakoodia vastaava numerosarja merkitään yleensä myös numeroina viivakoodin alapuolelle.

Jussi Wallenius Tacticiltä arvioi, että TACTIC Frisbee oli myynnissä korkeintaan vuosina 1995–1999, mutta todennäköisesti myyntiaika oli lyhyempi. Asiaa vielä selvitellään. Tacticillä oli ongelmia Frisbee®-nimen käytön kanssa. TACTIC Frisbeetä on valmistettu ainakin keltaisena. Muovi on erittäin pehmeää ja miellyttävän tuntuista.

Kuvassa TACTIC Frisbee, joka on valmistettu alihankintana Hot-Toys Oy:ssä. Omistaja: Sami Loukko.

Frisbee® -nimen käytön ongelmat johtivat tuotteen nimen vaihtoon. Uudeksi nimeksi tuli SunFun FRIZBEE. Tuotetta myytiin vain muutaman vuoden ajan. Tarrat ja taustapakkausmateriaali tehtiin Tactic:llä ja Frizbee:n valmisti Hot-Toys. Erilaisia tarroja oli yhteensä 24 ja Frizbeessä oli seassa metal flake/glitter-hippuja.

Kuvassa Tacticin SunFun Frizbee, joka on valmistettu alihankintana Hot-Toys Oy:ssä. Omistaja: Kim Lindblad.

Jussi Wallenius kertoi myös, että Tactic myi frisbeitä paikallisille yrityksille mainoslahjaksi. Niihin painettiin Tactic:llä yritysten omat tarrat.

Kuvassa frisbee, joka on todennäköisesti Tactic:n myymä mainoslahja. Omistaja: Kim Lindblad.

Viides versio, Hot-Toys II


Lelujen valmistuksen turvallisuussäädökset tiukentuivat. CE-merkintä (ransk. Conformité Européenne) tuotteessa osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset. CE-merkintä on tarkoitettu helpottamaan tavaroiden vapaata liikkumista Euroopan sisämarkkinoilla. EU-maissa CE-merkintä otettiin käyttöön vuonna 1990. Suomessa CE-merkintä tuli pakolliseksi leluissa vuoden 1994 alussa.

Hot Toys joutui muuttamaan keskiötä siis viimeistään vuonna 1994. Takaosassa lukee aikaisempaa pienemmällä made in Finland ja CE.

Muovilaatu muuttui jossain vaiheessa osittain läpinäkyväksi ja Heittolevyyn tuli Hot-Toys-myyntitarra. Tarrasta löytyy valmistuspäivämäärä.

Hot-Toys jatkoi Heittolevyn valmistusta siihen asti, kun Oy Plastex Ab osti 2.10.2015 Hot-Toys Oy:n talvi- ja kesätuotteiden valmistuksen.

Hot Toys Heittolevyt ja Hot-Toys-tarra. Omistaja: Sami Loukko.

Kuudes versio, Plastex

Oy Plastex Ab on lohjalainen, vuonna 1936 perustettu muovialan yritys, jonka päätuotteita ovat puutarhatuotteet, autoilutuotteet, keittiö- ja kattaustuotteet, marjastustuotteet, vesiastiat ja kanisterit, lasten talvi-ja kesätuotteet sekä tekninen sopimusvalmistus ja pakkaustukkutoiminta.

Heittolevyn muotin on 2.10.2015 alkaen omistanut Plastex Oy Lohjalta.  Muovi on kovaa ja ei se ole enää läpinäkyvää. Päällä oleva tarra on mahdollisesti vaihdettu. Värivalikoimassa on sininen, pinkki, keltainen ja vihreä Heittolevy.

Maahantuojat

Heittolevyä on myyty myös muissa maissa valmistuksen alusta lähtien. Ju-Ju Toysilla oli jälleenmyyjiä Skandinaviassa, Keski-Euroopassa ja USA:ssa. Saksassa sitä on myyty nimellä Beee.

Kuvissa Beee heittolevy eri vuosilta. Ensimmäisen Beee:n valmistusvuotta ei tiedetä. Toinen on valmistetu 5/2015 ja on HotToy Oy:n valmistama. Kolmas on valmistettu 8/2018 ja on Plastex:in valmistama.

Saksan mahantuojan on toiminut Sunflex ainakin vuosina 2015-2018, luultavasti paljon kauemminkin.

Norjassa maahantuojana on toiminut A. Bloch A/S Oslo, ainakin 1980-luvulla.

Yhdysvalloissa maahantuojana on toiminut Omni Mark Inc./ Larry M. Lawson Bloomington, ainakin 1980-luvulla.


Lähteet:

Haastattelut Kari Nyrhisen kanssa (Nyrhinen Ky, Ju-Ju Toys, Hot-Toys, PS-Muovi)

Haastattelut Jussi Valleniuksen kanssa (TacTic)

Tuotekatalogit: Delight in playing (Ju-Ju Toys Oy) ja Fun for everyone (Hot-Toys Oy)

Helsingin Uutiset 23.6.2017 "Täällä tehdään legendaariset Neppis-autot"

Suomalainentyö.fi 16.10.2015 Plastex on ostanut liiketoimintakaupalla Hot-Toys Oy:n lasten talvi- ja kesätuotteiden valmistuksen

Spielwarenmesse-internetsivut

Mäntsälän kunta: SOUKKION MAAREKISTERIKYLÄ Rakennusinventointi- ja kulttuuriympäristöselvitys