Tekijä: Sami Loukko 27.9.2019, muutettu viimeksi 1.12.2109 Sami Loukko

Esson Pelikassin frisbee

Kesäpelit 1977

Kesäksi 1977 Suomeen rantautui suuri joukko uusia, helppoja kesäpelejä. Suomen Kuntourheiluliitto markkinoi mm. Fun Fun -kourupallopeliä, Indiaca-sulkapallopeliä, Pelkkis-mailapeliä, jota pelattiin puisilla mailoilla ja superlonpallolla sekä Seinäpelkkis-peliä. Suomen Työväen kuntoliitto markkinoi Ringoa, jossa pelivälineenä oli kuminen rengas (tästä kerrotaan myöhemmin lisää näillä sivuilla). Minitennis/rantapingis oli öljy-yhtiöiden houkutin. Mailoja ja reikäpalloa myivät ainakin Kesoil ja Esso.

Esson Pelikassi

Esso-huoltoasemilla myytiin kesäistä Pelikassia siis ainakin jo vuonna 1977. Esson Pelikassi sisälsi kolme erilaista kesäpeliä. Meksikolaista pelota-peliä muistuttavaa kauhapeliä varten kassissa oli kaksi punaista kourumailaa ja valkoinen reikäpallo. Rantapingispeliin kuului kaksi sinistä minitennismailaa sekä toinen valkoinen reikäpallo. Kolmas peli oli ufofat, joka kassin teksteissä oli suomeksi ufolautanen. Mukana ei tullut minkäänlaisia sääntöjä. Pelikassi maksoi 21 markkaa.

Avattu Esson Pelikassi, jossa kauhapeli sekä pallot kauhapeliin ja rantapingikseen. Omistaja: Sami Loukko.

Esson Pelikassin tekstit olivat toisella puolella suomeksi ja toisella ruotsiksi.

Esson frisbee

Esson frisbee on tehty Hollannissa, Wavin Hardenbergissä. Wham-O:n frisbeitä on valmistettu Euroopassa jo vuodesta 1972 lähtien Farusassa, Tanskassa, ja ainakin 1980-luvulla Faulknerillä, Englannissa. Vasta saatuani hankittua Esson Pelikassin sain tietää, että Wham-O:n kiekkoja oli valmistettu myös Hollannissa. Esson Pelikassin frisbeessä ei ole missään Wham-O-merkintää, mutta kyseessä on IFA:n (International Frisbee Association) hyväksymä frisbee, eikä IFA tietääkseni ole hyväksynyt virallisiksi pelivälineiksi muita kuin Wham-O:n frisbeitä. Lisäksi kiekon keskiosan alareunaa kiertävä iankaikkisen elämän vertauskuva, voitonseppele, on kuvattuna monessa Wham-O:n kiekossa. Olisi mielenkiintoista tietää myytiinkö Esson Pelikasseja myös muissa maissa ja kuinka paljon Pelikasseja ja frisbeitä myytiin Suomessa.

Kuvassa Esson Pelikassin frisbee, omistaja Sami Loukko.

Kuvassa Esson Pelikassin frisbee takaa.

Mielenkiintoinen tieto on että, Vantaan Veromiehenkylän Essolla on jaettu frisbeitä ilmaiseksi. Onkohan kyseessä ollut Pelikassin frisbee? Mainos julkaistiin Helsingin Sanomissa 7.7.1982.


Lähteet:

Apu 15.7.1977 "Kesä on tulvillaan pelejä, otatko erän?"