Suomen frisbeegolfratojen jäljillä

Tekijä: Sami Loukko 5.4.2021

Ensimmäiset frisbegolfradat Ruotsissa

Ruotsin ensimmäinen tunnettu frisbeegolfrata suunniteltiin Tukholman Rålambshov-puistoon vuonna 1977. Radan ovat suunnitelleet luultavasti Johny Gustafsson ja Anders Granlund. Maaleina toimivat puut ja lyhtypylväät. Ensimmäinen kiinteä frisbeegolfrata Ruotsissa oli Kärsön rata, Tukholman lähellä. Kärsön radalle oli rakennettu aloitusheittopaikat, teekyltit ja itsetehdyt maalit. Radan perusti vuonna 1978 Johny Gustafsson. Hänen frisbeegolfyrityksensä, Disc Golf Centerin, korit asennettiin Kärsön radalle 10.5.1980.

Kuvassa: Kärsön radan itsetehdyt maalit, jotka olivat käytössä radalla vuosina 1978–1979.

Kärsön radan avajaiskilpailu 20.5.1979 toimi innottajana

Frisbari 2/1979

Ruotsissa avattiin Euroopan ensimmäinen täysimittainen (18 reikää) FRISBEE-GOLF RATA!!! Kävimme paikan päällä katsomassa ja totesimme kentän olevan huikean ja mahtavan. Nyt vaan rata äkkiä Suomeenkin. Ruotsalaisten FRISBEE-GOLF radan avajaisissa oli läsnä veljekset Velasquez ja pari muutakin MM-tasoista pelaajaa mm Jo Cahow näytti taitojaan. Irvin ja Jens Velasquez'in FREESTYLE näytös oli päätä huimaava. Kova suomalaisviisikko ei pahemmin näytellyt vaan räväytti muuten vaan astronomisia tuloksia. Itse radan avajaiskilpailussa Klaus Korpela sijoittui jaetulle 4:lle tilalle!! Todellinen huipputulos Kladelta.

 FRISBEE-GOLF RATA TUKHOLMASSA 20. TOUKOKUUTA 1979

Mainosti luontoon upotettu rata kysyi pelaajilta todellisia huippusuorituksia. Niinpä parhaiten menestyivätkin rutinoidut ammattilaiset. Radalla oli sekä lyhyitä että pitkiä "rei'änvälejä". Yhteisenä ominaisuutena oli ainoastaan reikä ja tiiauspaikka (lähtökohta). Oli ylämäkeä ja alamäkeä, ison kiven takana ja puun takana olevia ja muuten vaan piilossa olevia reikiä. Radan pituus kokonaisuutena on vaikea arvioida. Reikien lukumäärä on 18, ts. täysimittainen kaikkien standardien mukaan. Me suomalaiset, jotka saimme olla mukana, tulimme entistä vakuuttuneimmiksi lajin mukavuudesta. Niinpä seuraava tavoitteemme onkin kunnon Frisbee-golf radan saaminen kotomaahankin.

TULOKSET

1. JENS VELASQUEZ (ammattilainen)

2. ERWIN VELASQUEZ (ammattilainen)

3. H. LINDSTRÖM  Ruotsi

4. KLAUS KORPELA  HFdC, Suomi FIN 032

4. MICKE HJÄRTSJÖ SWE 001 (Ruotsin liiton pj)

16. KLAUS ARPIA HFdC, Suomi (Kova tulos tämäkin!)

Suomen ryhmä kokonaisuudessaan oli: Helena Aalto, Klaus Arpia, Klaus Korpela, Leo Luoti ja Jukka Porko Molemmat Klausit pärjäsivät siis hyvin. Me muut pärjäsimme muuten vaan.

Ruotsin tv:n ohjelma Kärsön radalta vuodelta 1979: https://www.youtube.com/watch?v=FrvyfAwjLRc

Mihin perustetaan ensimmäinen rata?
Suomen Frisbeeliiton hallitus aloitti kartoitustyöt ensimmäisen radan sijoituspaikasta. Koska hallituksen kaikki jäsenet olivat Helsingistä (vuosina 1979–1980), rata yritettiin saada Helsinkiin.  Kartoitustyön tuloksena hallituksen kokouksessa 25.2.1980 oli ehdolla kolme paikkaa: 1. Munkkivuoren metsä Talin vieressä 2. Oulunkylän Urheilupuisto (tässä hankkeessa olisi mahdollisesti mukana Hankkija) sekä 3. Keskuspuisto Ruskeasuon kohdalla.

Seuraavassa hallituksen kokouksessa 4.3.1980 Jukka Porko ja Klaus Arpia kertoivat käyneensä tutustumassa kyseisiin paikkoihin. Parhaaksi alueeksi radan perustamisen kannalta todettiin Keskuspuisto Ruskeasuon bussihallien ja Ilmalan välillä. Neuvottelut Helsingin kaupungin kanssa aloitettiin, mutta ilmeisemmin lupaa Keskuspuiston radalle ei kaupungilta saatu.

EDGA:n frisbeegolf Sarja 1980
European Disc Golf Association perustettiin 20.3.1979 Johny Gustafssonin toimesta. Järjestön oli tarkoitus oli olla Euroopan frisbeegolfyhdistys, mutta se jäi valitettavasti enemmän ruotsalaisten omaksi järjestöksi. Kun ruotsalaiset liittyivät Ruotsin frisbeeliittoon (Svenska Frisbeeförbundet), he liittyivät samalla EDGA:n jäseneksi. Suomalaisten oli myös mahdollista liittyä EDGA:n jäseneksi, mutta Suomessa liittoon liittyminen ei sisältänyt automaattista EDGA-jäsenyyttä.

Kuvassa Johny Gustafsson vuonna 1981.

EDGA:n jäseneksi liittyvä sai EDGA:n jäsenkortin, kunniamerkin ja jäsenkiekon sekä lisäksi sääntökirjan ja osallistumisoikeuden EDGA:n kisoihin. EDGA valmisti useita frisbeegolftuotteita, kuten kiekkolaukkuja, vaatteita, hattuja, sateenvarjoja sekä omalla logolla painettuja Wham-O:n frisbeitä ja minikiekkoja. Frisbeegolflaukut olivat erityisen suosittuja ja niitä myytiin Ruotsissa sikäläisissä urheiluvälineliikkeissä.

Vuonna 1980 pelattiin EDGA:n disc golf -sarja. Joka oli samalla maailman ensimmäisiä useammassa eri maassa pelattuja frisbeegolfsarjoja. Sarja käsitti kuusi osakilpailua, ja kisapaikkoja olivat Tukholma, Göteborg, Kööpenhamina, Helsinki ja Lontoo. Finaali pelattiin Tukholmassa (Stockholm Disc Golf Open).

Helsingin osakilpailu pelattiin 16.–17.7. Meilahdessa. Korit kisaan saatiin lainaan Ruotsista. Tämä on samalla ensimmäinen koreihin pelattu frisbeegolfkilpalu Suomessa. Meilahdesta tuli kisan myötä Helsingin kaupungin osoittama paikka frisbeegolfin pelaamiselle.

Vuonna 1981 EDGA:n toiminta kuihtui, ja se lopetti toimintansa kokonaan vuonna 1982. Helsingissä piti pelata  5.–6.9 1981 EDGA:n Hesinki pole hole -kilpailu, mutta kilpailu peruttiin radan puuttumisen vuoksi.

Meilahti

Frisbari 6/1980

Vuoden 1980 viimeisessä Frisbarissa mainitaan ensimmäistä kertaa neuvotteluista pysyvän frisbeegolfradan saamiseksi Meilahteen, Helsinkiin. Meilahteen frisbeegolfrata valmistui vuonna 1983. Aiheesta julkaistaan myöhemmin oma juttu.

Hyvinkää ja Yyteri
Suomen Frisbeeliiton hallituksen pöytäkirjassa  3.6.1981 todetaan, että Rantasipiin Hyvinkälle ja Yyteriin Poriin saadaan frisbeegolfradat, ja että materialiaalia on lähetetty pyynnöstä. Yyteriin frisbeegolfrataa ei tietojeni mukaan silloin valmistunut, mutta Hyvinkäällä sellainen on mahdollisesti ollut. Radan on käynyt suunnittelemassa Klaus Arpia, Klaus Korpela ja Jukko Porko.  Aihe on vielä tutkinnan alla ja lisätietoja kaivataan kovasti. 

Helsingin Sanomissa 12.7.1981 mainostetaan Suomen ensimmäistä frisbeegolfrataa.

Korit

Mahdollisen Hyvinkään frisbeegolfradan aikana frisbeegolfkoreja ei tietojeni mukaan ole Suomessa valmistettu. Johny Gustafssonin frisbeegolfyritys Disc Golf Center Ruotsissa valmisti vuosien 1980–1985 aikana noin 700 koria.

Ensimmäinen merkintä hallituksen pöytäkirjoissa on 5.8.1981, jolloin Heikki Nukarin tehtäväksi on annettu golfkorien valmistusmahdollisuuksen selvittelytyö ja hinta-arvion saaminen.  Marko Timonen aloitti 14.10.1981 ammattikoulujen kanssa neuvottelut korien valmistamisesta. Ammattikoulut olivat kiinnostuneita projektista ja lupailivat, että korit voisivat olla valmiita huhtikuun puoleenvälin mennessä. Ammattikoulusta ilmoitettiin kuitenkin 4.11. 1981, etteivät he  ajanpuutteen vuoksi ehdi koreja valmistamaan.

Hallituksen pöytäkirjassa on 22.7.1981 merkintä golfradasta. Mutta mistä radasta? Voisiko tämä viitata Hyvinkään tai Meilahden rataan? "Alustava rata rakennetaan lähiaikoina. Laitetaan aluksi puiset tolpat korien paikalle. Sekä Volvo että Ford olivat kiinnostuneita sponsoroimaan ratahanketta".

Tällä hetkellä oletus on, ettei mahdollisella Hyvikään radalla ollut ainakaan aluksi koreja, ellei niitä ole tilattu sinne Ruotsista.



Lähteet: Jonas Löfin Facebook-julkaisut

Suomen Frisbeeliiton hallituksen pöytäkirjat vuosilta 1978–1983

Frisbarit vuosilta 1978–1983