Frisbeegolf SM-84

Tekijä: Sami Loukko 18.4.2021

Vuoden 1984 SM-kisat pelattiin 4.–5.8. kahdella radalla, Helsingin Kaivopuistossa ja Meilahdessa. Kisassa pelatut sarjat olivat miehet, naiset ja juniorit, joista todettakoon, että naisten kisa koostui vain kolmesta kierroksesta (par 108 heittoa). Lauantaina kaikki pelasivat ensimmäisen kierroksen Kaivopuistossa, jossa pelattiin ilmeisesti ensimmäistä kertaa uutta, juuri SM-kisoja varten suunniteltua rataversiota. Kierros käsitti 18 väylää ja kierroksen par oli 54. Yhdeksänväyläinen rata pelattiin kaksi kertaa peräkkäin. Tällä radalla erityisesti rollerit olivat pelaajien suosiossa, sillä Kaivopuiston tasainen nurmikko oli kuin tehty rollereita varten.

Kisan toinen kierros pelattiin Meilahden kiinteällä frisbeegolfradalla. Radalla oli yhdeksän väylää ja radan par oli 27. Päivän kolmas kierros oli samalla semifinaali, ja se pelattiin niin ikään Meilahden kiinteällä frisbeegolfradalla.

Sunnuntain finaaleihin pääsi jokaisesta sarjasta viisi parasta pelaajaa. Finaalin ensimmäinen kierros pelattiin Kaivopuistossa, jossa yhdeksänväyläinen rata pelattiin kerran, ja toinen kierros Meilahden kiinteällä radalla.

Virallinen kisatunnus. Tekijä: Reima Kakko.

Vuoden 1984 SM-kisoissa pelattu Meilahden kiinteä rata.

Frisbari 4/1984 Erkki Seppäläinen

Kotimainen frisbeekausi huipentui elokuun alussa, kun pelattiin kiekkogolfin Suomenmestaruuksista, tällä kertaa osaksi loistavalla Kaivopuiston radalla ja osaksi tutussa Meikussamme.

Kilpailu aloitettiin lauantaina kahdella kierroksella Kaiviksen uudella puistoradalla. Kaivarin kunkuksi osoittautui liitokiekkomaailman sympaattisin olio Kari Vesala, joka toisella kierroksella vetäisi rystyrollereillaan neljät birdiet saaden tuloksen 54 (par). Tiukasti perässä (+1) pysyttelivät loistavasti kämmenrolleria hallinnut Peik Johansson ja hyvin varmasti heittänyt Seppo Nieminen.

Lounastauon jälkeen jatkettiin välierillä Meikussa. Ykköspooli piteli kärkisijoja hallussaan, mutta ryhmän sisällä tilanne vaihteli. Yhdeksän reiän jälkeen johti yhden alle parin heittänyt Peikko yhteistuloksella 81, toisena oli Käppi (3 yli) ja kolmantena yllättäjä Georg Nyman (4 yli).

Semin toisella kierroksella Käppi joutui hieman antamaan periksi kuten myös Seppo Nieminen, joka epäonnistui doglegin kiertämisessä jääden lopulta finaalin ulkopuolelle. Peikko ja Georg jatkoivat varmaa työtä kärjessä ja kolmanneksi nousi vanha haju Petri Isola. Viimeiset liput sunnuntain loppukilpailuun lunastivat Käppi ja Jyrki Kaivola.

Miesten loppukilpailusta muodostui helsinkiläisnuorukaisten urheilullisen henkevä taistelu. Sää oli aurinkoinen ja tyyni ,ja yleisöäkin oli uskaltautunut sekä Kaivopuistoon että Meilahden kallioisiin metsiin.

Sunnuntaina aamupäivällä Georg Nyman kiristi kamppailua kullasta heittämällä Kaivarin osuudella yhden alle. Ratkaisevalle Meikun kierrokselle lähdettiin Peik Johanssonin kahden pisteen etumatkalla. Kolmannelle sijalle kärkkyi kaikkein tiiviimmin Kari "Käppi" Vesala, mutta tiiviisti kisaan keskittynyt Peikko ei antanut tilaa jossittelulle. Sivuamalla Meilahden rataennätystä, 2 alle, hän valloitti Suomen mestaruuden yhteistuloksella par (162). Korkeatasoisen kilpailun kakkonen Georg Nyman viskoi upeasti -1 ja sai loppu-tulokseksi +3 (165). Pronssin vei Käppi.

Juniorikilpailu oli Timo Vaskion ja Mikko Laakson keskinäistä koikkelehtimista. Mikko aloitti Kaivarissa upeasti pysytellen ihannetuloksen paremmalla puolella, Meilahdessa Timo "Vana" Vaskio otti ohjakset käsiinsä. Finaali oli sitten jo selvää peliä ja mestaruuden nakkasi Vaskio (168) Mikon jäädessä neljä pistettä. Kolmas oli Tikkurilan lupaus Jari Saastamoinen. Minijunnuissa käytiin kova kaksinkamppailu. Toni Asikainen voitti kilpailun yhden pisteen erolla Mikael Hästbackaan. Naisten sarjan parhaaksi ylsi Tuija "Tumba" Kohonen, joka hallitsi kilpailua alusta alkaen. Tuija Jääskeläinen roikkui pikkusen jäljessä koko ajan, lopussa eroa oli kuusi pistettä. Kolmannen tilan nappasi Maini Schildt.

Kaikkien aikojen parhaimmassa kiekkogolfkilpailussa jaettiin kaikkien aikojen parhaimmat palkinnot, mistä kiitos AD Reima Kakolle, Seppo Niemiselle ja Amexpo Oy:lle sekä eräille aktiivigolffaajille. Lisäksi Suomen Liitokiekkoliitto tahtoo kiittää Timo "Tipi" Luomaa kilpailun tallentamisesta videolle ja tietysti kaikkia teitä, jotka otitte osaa kilpailuun, ja joita ilman vuoden Suuri Huipentuma ei olisi voinut onnistua.