UFOKKI

Tekijä: Sami Loukko 4.4.2019, viimeinen muutos 27.7.2021

Ufokki on suomalainen frisbee, jonka on kehittänyt kuopiolainen Aki Muhonen. Muhonen perusti EbeMagi Oy:n muun muassa Ufokin markkinointia varten. Yhtiö oli kaupparekisterissä 10.01.1975–22.10.2017, mutta Aki Muhonen oli myynyt yrityksensä jo reilusti ennen toiminnan loppumista. Muista yrityksen tuotteista mainittakoon Kunnon Rekki, oven karmien väliin kiinnitettävä tanko, jossa voi esimerkiksi vetää leukoja ja venytellä käsiä.

Aki Muhonen tutustui frisbeehen ensimmäisen kerran vuonna 1970, ollessaan perheensä kanssa lomamatkalla Kanadassa. Tuolta matkalta hän toi Suomeen mukanaan muutamia frisbeitä. Aki innostui frisbeen heittelystä ja sai ajatuksen valmistaa kotimaisen version – Ufokin. Tutkittuaan aikansa asiaa, hän löysi muovitehdas Finn-Mayrei Oy:n, jonka kanssa sovittiin Ufokin valmistuksen aloittamisesta. Koska ruiskupuristusmuotin valmistaminen oli kallista, Aki ja Finn-Mayrei sopivat, että muottia maksetaan sitä mukaa kuin Ufokkeja saadaan myytyä. Ufokkeja on painettu useassa eri erässä.

Finn-Mayrei Oy oli vuonna 1970 perustettu suomalainen muovitehdas, jonka omistivat Yrjö Reinikainen ja Vadim Mayer. Ainakin aluksi Vadim valmisti firman ruiskupuristusmuotit ja suoritti niihin tarvittavia muutoksia. Yrjö hoiti markkinointia ja myyntiä, tuotannon suunnittelua sekä osallistui myös tuotteiden valmistukseen. Helsingin ja Oriveden jälkeen firman toiminta siirrettiin kesällä 1975 Kuhmoisiin, jonne valmistui Finn-Mayrein tehdas. Ufokit valmistettiin juuri Finn-Mayrein Kuhmoisten tehtaalla.

Suurimpia markkinointitoimenpiteitä olivat heittelynäytökset ja suoramarkkinointi erilaisilla messuilla ja maatalousnäyttelyissä. Aki sai myös Ufokkeja jonkin verran myyntiin esimerkiksi K-ryhmän urheilukauppoihin (Kesport).

Akin arvio: " Ufokkeja on valmistettu noin 8000–10000 kpl. Yhtenä syynä Ufokin valmistamisen lopettamiselle oli Frisbeeliiton perustaminen Suomeen. Sen jälkeen Ufokki ei ollut enää virallinen kilpailuväline".

Ufokin tiedot:

Halkaisija 24,5 cm, syvyys 2 cm ja paino 130 g

Värit: Vihreä, sininen, punainen, musta ja valkoinen. Mahdollisesti muitakin värejä.

Tarrat: Kiekon keskellä ympyrän muotoinen tarra, jossa teksti: UFOKKI, HAUSKA HEITTOPELI, Markkinointi: EbeMagi Oy, Valmistaja: FINNMAYREI.  Ufokkien oikeaan reunaan on lisätty Avainlippu-tarra, jossa teksti: suomalainen tuote. Keskitarran vasemmalle puolelle liimatussa tarrassa lukee: Suomen kuntourheiluliiton hyväksymä. Viimeisissä Ufokkien valmistuserissä erilliset tarrat vaihtuivat yhtenäiseen tarraan. Tekstit pysyivät samoina, mutta tarran ulkoasu muuttui.

Ufokkeja on pakattu myös myyntipusseihin, joita toimitettiin jälleenmyyntiin kauppoihin. Toistaiseksi myyntipusseihin pakattuna on löytynyt vain ensimmäisten valistuserien Ufokkeja. Myyntipussien suun sulkijana toimi kartongista tehty mainos, jossa lukee "UFOKKI, HAUSKA HEITTOPELI" sekä hinta "VAIN 9,80 (markkaa)". Mainoksen kummatkin puolet ovat samanlaiset.

Joihinkin pusseihin oli pakattu lisäksi esite: "Näin saat Ufokin liitämään kauas". Esitteessä annetaan tekniikkavinkkejä Ufokin heittoa varten sekä joukkuepeli Gutsin säännöt. Nämä ovat toistaiseksi vanhimmat löydetyt suomenkieliset frisbeepelin säännöt.

Ufokkin heitto-ohjeet ja gutsin ja tarkkuusheiton säännöt
Julkaisija: Suomen Kuntourheiluliitto, Kunnon Lehti 2/1978

Eroavaisuuksia eri valmistuserien välillä :

1. erä: Osassa löydetyissä Ufokeissa on Avainlippu-tarra ja/tai Suomen kuntourheiluliiton hyväksymä -tarrat. Aki Muhonen kertoi:"Tarrat otettiin käyttöön heti ensimmäisen erän Ufokeissa".  Ufokkejen pohja on tasainen.

2. erä: uudet tarrat: Avainlippu ja Suomen kuntourheiluliiton tarrat sekä Ufokin pohjassa n. 4 mm ympyräura.

3. erä (UUSINTAPAINOS): Ufokkien muovi on muuttunut selvästi kiiltävämmäksi kuin aikaisemmissa erissä. Ufokeissa ei ole enää tarroja (Ufokki, hauska heittopeli, avainlippu-tarra ja kuntourheiluliiton tarra). Ufokin pohjassa n. 4 mm ympyräura.

Aki Muhonen kertoi, ettei kolmas erä eli uusintapainos ei ole enää hänen tilaamansa. Kun Aki lopetti Ufokin tekemisen, muotti jäi Finnmayreille, eikä Akilla ole tietoa mitä muotin myöhemmistä vaiheista. Se, kuka uusintapainoksen on tehnyt, ei ole tiedossa. Muovilaadun perusteella uusintapainos on tehty 1990-luvulla.

Ensimmäinen löydetty Ufokki-mainos: 16.7.1975 Länsi-Savo.

Kuvagalleria: (kuvat ovat zoomattavissa)

1.  Artikkeli: "Ufokki on uutta hupia"  Mikkelin Viikkoset -lehdessä 23.6.1976

2. "Näin saat Ufokin liitämään" -esite

3. Ufokkeja

 Omistajat: Sami Loukko (1 kpl vihreä 1. erän Ufokki, 2 kpl vihreitä 1. erän Ufokkia

                   myyntipussissa)

                   (1 kpl valkoinen 2. erä Ufokki)

                   (2 kpl sinistä 3. erän Ufokkia, 2 kpl punaista 3. erän Ufokkia, 1 kpl valkoinen erän 

                   Ufokki)

                   Kim Lindblad (punainen 1. erän Ufokki) pussinsulkijalla

                   Sami Rintala (musta 3. erän Ufokki)

                   Seppo Nieminen (musta 3. erän Ufokki)

                   Suomen Designmuseo (sininen 1. erän Ufokki)

                   Omistaja tuntematon (punainen 1. erän Ufokki)


Lähteet:

Aki Muhosen haastattelut

Mikkelin Viikkoset: Ufokki on uutta hupia 23.6.1976