Tekijä: Sami Loukko 20.9.2019, muutettu viimeksi 23.4.2021 Sami Loukko

SEPPO NIEMINEN DISC GOLF CLASSIC

Seppo 1985 Helsinborgin kiekkogolfin MM-kisoissa.

AJATUS KANSAINVÄLISESTÄ KILPAILUSTA

Jo pitkään suomalaisten frisbeegolfaajien ja yksilölajipelaajien unelmana oli ollut järjestää suuri kansainvälinen frisbeegolf- tai kenttälajikilpailu Suomessa. Muualla Euroopassa oli jo järjestetty pitkään useita kansainvälisiä kilpailuja mm. Ruotsissa Stockholm Disc Golf Open ja Tanskassa Copenhagen Open Disc Golf Tournament.

Helsingborgissa, Ruotsissa pidettiin WFDF:n (The World Flying Disc Federation) frisbeegolfin MM-kisat 14.–17.8. Paikalla oli pelaajia 21:stä eri maasta. Miesten sarjan voitti Sam Ferrans. Mikko Laakso voitti kisoissa junioreiden maailmanmestaruuden. MM-kisat päättyivät lauantaina 17.8. ja pelaajia yritettiin houkutella Suomeen kisoihin. Niinpä kisat päätettiin pitää maanantaina 19.8.

Katso Helsinborgin kisojen finaalin video alla olevasta linkistä:

https://www.youtube.com/watch?v=tQHCq7eU1r0

MM-kisojen kisakiekko, omistaja: Marko Timonen.

Kisajuliste, omistaja: Seppo Nieminen. 

HISTORIA

Kun kisa ensimmäistä kertaa pelattiin, kisan nimi oli kokonaisuudessa "The Very First Annual International Seppo Nieminen Finnish Flying Disc Golf Classic". Tietysti kisan nimi oli tahallaan harhaanjohtava, sillä eihän mikään tapahtuma voi olla jo klassikko, ennen kuin sitä on edes järjestetty. Myös Apu-lehti otti asian esille kisa-artikkelissaan (apu 26/1985). Ensimmäisen kisan nimi oli kuitenkin hyvä ennuste, sillä sen jälkeen kisa on järjestetty joka vuosi. Kyseessä onkin Euroopan toiseksi vanhin, yhtäjaksoisesti vuosittain pelattu frisbeegolfkilpailu, vanhimman ollessa Stockholm Disc Golf Open, jota on järjestetty vuodesta 1979 lähtien. Kisa on ollut alusta lähtien kansainvälinen ja se oli pitkään tärkein frisbeegolfkilpailu Suomessa, yhdessä SM-kisojen kanssa. Seppo Nieminen Classic oli myös pitkään Suomen ainoa Euro Tour -osakilpailu. Kisassa on ratkaistu useana vuonna frisbeegolfin Suomen mestaruudet ja se on kuulunut myös yhtenä osakilpailuna frisbeegolfin SM-sarjaan, silloin kuin Suomen mestaruudet ratkaistiin sarjamuotoisesti. Todellinen klassikko se oli myös, kun kisaa järjestettiin Suomenlinnassa. Suomenlinna oli miljöönsä vuoksi ainutlaatuinen pelipaikka, ja rata oli haastava ainaisen tuulen ja kukkuloiden ansiosta.

ENSIMMÄINEN SEPPO NIEMINEN CLASSIC

FRISBARIN JUTUT ENNEN KISAA

The 1st Annual Seppo Nieminen Finnish Flying Disc Golf Classic
Heti seuraavana maanantaina järjestetään The 1st Annual Seppo Nieminen Finnish Flying Disc Golf Classic jossain pääkaupunkiseudulla. Tänne odotetaan ainakin parikymmentä ulkomaalaista, johon sisältyy valtaosa USA:n MM-joukkueesta. Sam Ferrans Suomeen ••• Vau!!!

Peik Johannsson Frisbari 3/85

Ensimmäinen kunnon kansainvälinen frisbeetapahtuma Suomessa on tähtäimessä elokuun 19. päiväksi. Tarkoituksena on tuolloin järjestää avoin liitokiekkogolfkilpailu, johon on alustavasti tiedusteltu kiinnostusta amerikkalaisilta ja kanadalaisilta pelaajilta. Helsingborgin golfin MM-kisat päättyvät lauantaina 17. elokuuta, ja koska suuri joukko kansainvälisiä pelaajia on näinkin lähellä Suomea, on oletettavaa, että moni olisi kiinnostunut jatkamaan matkaansa vähän edemmäksikin. Sitä paitsi Suomi ja Helsinki on vielä elokuussakin hyvin tutustumisen arvoinen paikka. Alustavat tiedot kisoista ovat seuraavat: avoin frisbeegolf-kilpailu, 18 reikää Meilahdessa, mahdollisesti 9 reiän finaali muualla. Päivä olisi maanantai 19. elokuuta, aika iltapäivällä noin klo 15, osallistumismaksu 5-10 dollaria tai vastaava, taattu "purse" eli palkintorahojen yhteissumma vähintään 1 000 mk, rahapalkinto kolmelle parhaalle, pelataan PDGA:n säännöillä. Tapahtumasta voidaan tehdä todella mahtava. Talkoohenkeä tietysti tarvitaan. Eräs houkutuskeino ulkolaisten pelaajien saamiseksi maahan on vapaa majoitus. Hyvään frisbeepelaajien henkeen toivomme mahdollisimman monen pelaajan majoittavan ulkolaisia vieraita kotiinsa. Lopuille pyritään järjestämään majoitus esim. jonkin koulun tiloissa. Minuun tai Peikkoon voi ottaa yhteyttä majoitustarjousten tai muun tiedon yhteydessä.

Seppo Nieminen Frisbari 3/85

Maanantaina 19.8. järjestää Seppo Nieminen kansainväliset kiekkogolfkisat, joihin odotetaan mm. koko USA:n joukkueen kärkikaartia. Rahaa on kolmelle parhaalle pelaajalle jaossa seuraavasti $ 150/ $ 100/ $ 50. Kisat ovat oiva tilaisuus päästä kilvoittelemaan ulkomaisten pelaajien kanssa, joten kannattaa tulla mukaan.

M.L. Frisbari 4/85

KISAN TIEDOT

THE VERY FIRST ANNUAL INTERNATIONAL SEPPO NIEMINEN FINNISH FLYING DISC GOLF CLASSIC !
-MEILAHDESSA (1x9 reikää) JA SIBELIUSPUISTOSSA (2x9 reikää)
-OHJELMA: KLO 14 ILMOITAUTUMINEN
KLO 15 KILPAILU ALKAA
KLO 18 SIBELIUSPUISTON osuus ALKAA (SEMIT)
KLO 19.30 FINAALI
KLO 21 PALKINTOJENJAKO
OSALLISTUMISMAKSU: 30 MARKKAA
PALKINTORAHAA: I -$ 150, II -$ 100, III -$ 50

Frisbari 4/85

KISAN RAPORTTI JA TULOKSET

THE VERY 1ST ANNUAL INTERNATIONAL SEPPO NIEMINEN FINNISH FLYING DISC GOLF CLASSIC TULOKSET
Kansainväliset kilpailut Meilahdessa ja Sibeliuspuistossa 19. elokuuta, par 108


1 . kierros:

1) Jyrki Kaivola, Mike Sullivan (Kanada) ja Kari Vesala 25
4) Peik Johansson 26
5) Bob Blakely (Kanada) ja Michael Rubock (Australia) 27
7) Kari Miettinen 29
8) Leigh Bird (Australia), Georg Nyman, Marko Timonen ja Jouni Peltola 30

2 . kierros:
1) Jyrki Kaivola ja Mike Sullivan (Kanada) 53
3) Peik Johansson Ja Kari Vesala 54,
5) Georg Nyman 56,
6) Bob Blakely (Kanada), Michael Rubock (Australia), Marko Timonen ja Jouni Peltola 58,
10) Royce Racinowski (USA) ja Jacob Nyman 59.

3 . kierros:
1) Mike Sullivan (Kanada) 78
2) Jyrki Kaivola 84
3) Georg Nyman 85
4) Peik Johansson, Andrew Morris (Australia), Jacob Nyman, Michael Rubock (Australia) ja Kari Vesala 86

9) Jouni Peltola ja Marko Timonen 87
11) Royce Racinowski (USA) 88
12) Mikko Laakso ja Henrik Londen 90
14) Bob Blakely (Kanada) 91
15) Leigh Bird (Australia) ja Chris Himing (Australia) 92
17) Ian Whitehead (Australia) ja Seppo Nieminen 93
19) Maurice Cinquini (Australia) 95
20) Kari Miettinen 96
21) Tami Pellicane (USA) ja Olli Visamo 97
23) Mika Latvasalo ja Chris Lowcock (Kanada) 99
25) Zvonko Slavia (Jugoslavia) 104
26) Ukko-Pekka Louhivaara ja Ilkka Tamminen 105
28) Lynne Jarvis (Australia) 120
29) Maini Schildt 69
30) Tuija Jääskeläinen
31) Bill Tulin (USA)

Loppukilpailu:
1) Michael Sullivan 108 $150
2) Jyrki Kaivola, Georg Nyman ja Michael Rubock 113 108 $150
5 ) Peik Johansson ja Kari Vesala 114
7) Jacob Nyman 116
8) Andrew Morris 120

Kuvassa kisan osallistujia.

HYVÄN FIILIKSEN KISAT
Vihdoin toteutui Seppo Niemisen ja muiden suomalaisten liitokiekko-ja kiekkogolfhullujen unelma: iso liuta maailman huippupelaajia ja suuret kansainväliset golfkisat Suomessa.
Maanantaina 19. elokuuta Helsingborgin MM-kisojen jälkeen kilpailtiin Meilahdessa ja Sibeliuspuistossa The Very 1st Annual International Seppo Nieminen Finnish Flying Disc Golf Classic.

Vilinä alkoi heti laivanrantaan saavuttuamme. Tuija ja Maini opastivat aamupäivän ulkolaisille vieraille Helsingin keskustan nähtävyyksiä, Marko ja Seppo hoitivat lehdistö-pr:ää ja muut pitivät huolen käytännön tarpeista, koreista, megafoneista yms. Kello 12 joukko ilmestyi Meilahden radalle ja kohta lähdettiin tutustumiskierroksille. Vieraiden kommentit Meikustamme olivat mairittelevia: "erilainen, omalaatuinen, mielenkiintoinen" tai "esteitä ainakin melko riittävästi" tai "kiva putata aina ylä-tai alamäkeen". Enimmäkseen palaute oli varsin myönteistä vastoin kaikkia Käpin luuloja. Meikku on ihan jees. Kotimainen kärki oli myös vahvasti edustettuna ja pirteänä tulokkaana Suomen liitokiekkotähdistöön debytoi Kauhajoen Ilkka Tamminen. Ilmoittautumisen ja ryhmiinjaon jälkeen päästiin aloittamaan "hyvän fiiliksen kisa".

Kello 15. Suurimmaksi ennakkosuosikiksi arvioitu miesten MM-finalisti Kanadan Michael Sullivan aloitti heittämällä reiällä 1 aloitusheiton aivan linjaa pitkin noin sadan metrin päähän pyöreälle pihlajalle kymmenisen metrin päähän korista. Siinä meikäläisillä itseluottamus horjui, vaikka Mike huonolla putilla saikin nelosen. Ryhmän johdossa heitti Miken kanssa tasapäin Peikko, joista Australian Ian Whitehead ja eräs suosikeista Henrik Londen jäivät pari heittoa jälkeen. Lopussa kevyellä soft touch -liikkeellä tiiannut Sullivan oli tuloksessa 2 alle ja Peikko 1 alle. Toisessa kovassa ryhmässä Jyrki Kaivola ja Kari "Käppi" Vesala löivät ulkolaiset pelaajat jaetulla johtotuloksella 2 alle. Myös Sepon ryhmässä heitettiin varmanlaisesti, Kanadan Bob Blakely pysyi parissa ja Kari Miettinen hieman jäljessä. Tällaisesta suomalaisittain myönteisestä tilanteesta, ykkös-ryhmässä kolme suomalaista, lähdettiin toiselle kierrokselle. Mutta missä oli tuore maailmanmestari Mikko Laakso? Ei tainnut olla enää Mikon paras paivä, Helsingborg-paineista lauennut Mikko löysi nimensä 1. kierroksen jälkeen tuloksissa sijoilta 13–21. Hyvä alku painoi kärkimiehiä selvästi ja aivan vastaaviin suorituksiin ei toisella kierroksella ylletty. Varmalla tavalla kuitenkin edettiin tasaisesti parin tuntumassa ja kierroksen lopussa johdossa olivat Sullivan ja Jyrki yhteistuloksella 1 alle ennen Peikkoa ja Käppiä parissa. Takaa tulivat muut, parhaan kierrostuloksen laukoi Georg Nyman (1 alle) ja kärkikahinoihin nousivat lisäksi USA:n hämy Royce Racinowski ja yllättäjät Marko Timonen sekä vakavissaan uutta golf-tulemista tekevä Jouni "Bex" Peltola. Sitten siirryttiin loistavanurmiseen Sibeliuspuistoon, jossa oli määrä pelata ensin kolmas kierros, josta kumulatiivisesti viisi parasta jatkaisi loppukilpailuun kamppailemaan 1000 markan päävoitosta. Ykkösryhmä jatkoi samalla ryhmityksellä ja kohta alussa tilanne muuttui niin, että Peikko nousi Sullivanin kanssa johtoon ja Jyrki putosi möhlättyään heti reiän 1 aloitusrollerissa ja lähestymisessä. Kohta Mike Sullivan meni mahtavilla rollereillaan menojaan ja löi lopulta uudeksi rataennätykseksi 25 eli 2 alle parin. Peikko pysyi pitkään toisena, vaikka tiheällä reiällä 5 saikin viitosen. Loppurei'illä Jyrki ja Käppi hieman kohensivat peliä ja Jyrki ohitti lopussa Peikon, joka helpolla viimeisellä reiällä kävi out-of-bounce -alueella ja vieläpä lähestyi huonosti. Muissa ryhmissä tähtäiltiin tarkemmin ja kilpailun kolmoseksi nousi uuden terävän puttityylin omaksunut Georg Nyman. Taas kerran kävi niin, että viimeiset kaksi finaalipaikkaa jaettiin viiden miehen kesken ja näin kaikki menivät jatkoon ja loppukilpailu jouduttiin viskelemään kahdessa ryhmässä. Viimeisinä finaaliin selvisivät Peikon ja Käpin lisäksi Jacki "The Train" Nyman ja australialaiset yhden alle Sibiksen 1. kierroksella heittänyt Andrew Morris ja maanmies Michael Rubock, jolle arpa osoitti paikan paremmassa poolissa. Ennen loppukilpailua oli Mike Sullivanilla jo melko varman tuntuinen kuuden pisteen johto, joten hän ei enää venynyt edellisen kierroksen tapaan, vaan tyytyi varmistelemaan voittoaan. Muiden sijojen osalta tilanne tasoittui, kun reiällä 2 Michael Rubock puttasi pullan koriin 30 metristä. Jyrki oli vielä kakkosena, mutta australialainen ja Georg pistelivät tiukasti perässä. Ilta pimeni ja tuuli tyyntyi kokonaan.

Toisessa finaaliryhmässä Australian Andrew Morris putosi ensin ja reiän 6 puttauksilla Jacki Nyman teki seuraa. Peikko pelasi varmasti parin tuntumassa ja Käppi vuorotellen birdaillen, vuorotellen rötkäyttäen typeriä nelosia samaten parin pintaan. Väliaikatulokset paremmasta poolista kertoivat, että oltiin heiton verran jäljessä, mutta kun viimeisellä reiällä 2 Käppi ja Peikko panivat hermoputit 10 metristä sisään, olivat toiveet mitalien kannalta jonkinmoiset. Itsetietoinen Mike Sullivan vai varman voiton, vaikka pelasikin viimeisen kierroksen heikosti. Viimeisellä reiällä Jyrki sai nelosen ja päätyi lopussa tasoihin Georgin ja Michael Rubockin kanssa, jotka kuitenkin varmalla pelillä loppureiillä onnistuivat pitämään Käpin ja Peikon takanaan ainokaisen pisteen erolla. Sijat 2–4 siis jaettiin, kuten myös rahapalkinnot ja loppuilta vietettiin ensin Silvernightissa ja jatkettiin Cafe Miinassa. Yöpyminen järjestettiin vaivatta muutamien helsinkiläisgolffarien kotona ja tiistaina puolelta päivin saatiin vielä "kenttälajijätkiä" Munkkiniemeen pelaamaan ultimatea. Shakti Nuns-naisjoukkueen rakentaja Tami Pellicane osoitti olevansa todella kova sana ja erityisesti paikkapuolustusekspertti. Voi Bobi, mistä jäit paitsi...

Lehdistö ja televisio ottivat kisan Mikon maailmanmestaruuden ja yleisen lajiesittelyn varjossa erittäin myönteisesti. Tekstiä ja kuvia oli kaikissa Helsingin aamulehdissä, molemmissa iltapäivälehdissä ja Kymmenen Uutisissa nähtiin lyhyt pätkä, kun Miettisen Kari puttaa Meikussa kaukaa koriin ja koko homman juonitellut Seppo nauraa taustalla.

Frisbari 5/85

KILPAILUN AJANKOHDAT, PELIPAIKAT JA VOITTAJA

1. 19.8 1985 Helsinki Meilahti ja Sibeliuspuisto Michael Sullivan, Kanada

2. 16–17.8 1986 Helsinki Mikko Laakso

3. 29–30.8 1987 Helsinki Meilahti, Sibeliuspuisto, Herttoniemi, Tullisaari Magnus Strindell, Ruotsi

4. 13–14.8 1988 Helsinki Thomas Lindell, Ruotsi

5. 12–13.8 1989 Helsinki Meilahti, Tullisaari Mats Bengtsson, Ruotsi

6. 21–22.7 1990 Helsinki Meilahti, Tullisaari Timo Pursio

7. 8–9.6 1991 Helsinki Meilahti, Suomenlinna Timo Pursio

8. 27–28.6 1992 Helsinki Meilahti, Tullisaari, Suomenlinna Mikael Hästbacka

9. 21–22.8 1993 Helsinki Tullisaari, Suomenlinna Timo Pursio

10. 20–21.8 1994 Helsinki Meilahti, Munkkiniemi, Suomenlinna Timo Pursio

11. 22–23.7 1995 Helsinki Meilahti, Munkkiniemi, Suomenlinna Timo Pursio

12. 6–7.7 1996 Helsinki Tullisaari, Suomenlinna Nils Dacke, Ruotsi

13. 2–3.8 1997 Helsinki Tullisaari, Suomenlinna Tomas Burnvall, Ruotsi

14. 22–23.8 1998 Helsinki Suomenlinna Sami Loukko

15. 21–22.8 1999 Helsinki Suomenlinna Sami Loukko

16. 26–27.8 2000 Helsinki Suomenlinna Christian Sandström, Ruotsi

17. 1–2.9 2001 Helsinki Suomenlinna Timo Pursio

18. 11–12.5 2002 Helsinki Suomenlinna Anders Källström Ruotsi

19. 17–18.5 2003 Helsinki Suomelinna Timo Pursio

20. 15-16.5 2004 Tammisaari Jouni Aaltonen

21. 2–3.7 2005 Helsinki Oittaa Jesper Lundmark, Ruotsi

22. 8–9.8 2006 Kauhajoki Timo Pursio

23. 2007 Haikko Veli-Kristian Berglund

24. 19–20.8 2008 Kauhajoki Joonas Hynönen

25. 8-9.8 2009 Kauhajoki Jesse Heinonen

26. 10–11.7 2010 Kuopio Matti Oksanen

27. 2 - 3.7. 2011 Siltamäki, Helsinki Juha Nieminen

28. 21 - 22.7. 2012 Siltamäki, Helsinki Ville Piippo

29. 24.8.2013 Meilahti, Helsinki Ville Piippo

30. 2–3.8 2014 Kauhajoki Jesse Heinonen

31. 6.6 2015 Kauhajoki Marko Jokimäki

32. 11.6 2016 Kauhajoki Matti Oksanen

33. 5.8 2017 Kauhajoki Jani Karonen

34. 7.7 2018 Kauhajoki Timo Riihimäki

35. 20.7 2019 Kauhajoki Jussi Craycroft

36. 26.9. 2020 Kauhajoki Marko Jokimäki



KISAPAKETIT/ TUOTTEET

Suurimmassa osassa kisoista ovat osallistujat saaneet pelaajapaketissa golfkiekon. Pelaajapaketissa on ollut myös kisapaitoja ja muita kiekkoja.

GENERAL MILLS MINI

Yhtenä vuotena kisapakettiin kuului General Mills -minifrisbee. Mistä vuodesta oli kyse, on vielä selvittämättä. Todennäköisesti jonain vuosista 1984–1989. Olen kuullut kauan sitten tarinan, että kisapaketin minin sai valita kahdesta eri värivaihtoehdosta, joista toinen oli sininen.

Omistaja: Sami Loukko. 

Kuvassa muut värivaihtoehdot.

General Mills -muropaketteja joiden sisällä oli minifrisbeitä, myytiin ainakin USA:ssa 1980-luvun alkupuolella.

Paidat

T-paidat kuuluivat kisapakettiin ainakin vuosina 1992, 1993, 1996 ja 1997.
Paitojen omistajat: 1992 ja 1996 Seppo Nieminen  ja 1993 ja 1997 Juha Nieminen.

Ultimatekiekko

Vuoden 1991 kisoissa pelaajapakettiin kuului ultimatekiekko. Se on ilmeisesti ensimmäinen suomalainen frisbee jossa on suomalaisen frisbeekilpalun painatus. Vuonna 1982 SFKL:n hallitus teki päätöksen tilata 200 kpl frisbeitä yksilölajien SM-kisoihin kilpailupainatuksella (Wham-O:n 127 g), mutta kyseistä kiekkoa en ole koskaan nähnyt. Kisafrisbee on  Wham-O:n ultimatekiekko ja kysessä olivat frisbeegolfkisat, joten yhdistelmä on varsin erikoinen. Frisbeen ulkoasun on suunnitellut Päivö Suomela. Kisat pelattiin 8 ja 9 kesäkuuta 1991 Helsingissä, järjestyksessään kisat olivat seitsemännet.

Kiekko: Wham-O 165g,  Omistaja: Sami Loukko.

Golfkiekot

Kiekkojen omistajat:

Sami Loukko 1993, 2001, 2017, 2018, 2019 ja 2020

Seppo Nieminen: 2009, 2010, 2014, 2016

Juha Nieminen: 1999, 2000, 2008

Janne Lindberg: 1998, 2003, 2005

Jari Väyrynen: 2002, 2007

Jouko Rosenqvist: 2004

Ilkka Tamminen 2006

Täydellisempi esittely kisakiekoista löytyy kohdasta keräilyopas/golfkiekot. Sieltä löytyvät mm. eri värivaihtoehdot kiekoista.

Valokuvat, lehtileikkeet ja muut julkaisut


Tästä valokuvasta tehtiin kisakiekko vuosina 1999–2001, kuva: Sami Loukko

Lehtileikkeitä kisasta löytyy vuosien varrelta mm. Avusta, Helsingin Sanomista ja Kauhajoen Kunnallislehdestä, mutta niiden julkaisuun vaadittavia tekijänoikeuslupia ei tällä hetkellä ole vielä saatavilla.


Kisan karttoja:

Vuoden 1997 Tullisaaren kartta

Vuoden 1999 Suomenlinnan kartta

Vuoden 2002 Suomenlinnan kartta

Vuoden 2003 Suomenlinnan kartta

Tallenteet:

Seppo Nieminen Classic 2000 Suomenlinnassa -kisavideo

https://www.youtube.com/watch?v=vkMbpN1WbG8

Seppo Nieminen Classic Kuopiossa 2010 -kisavideo

https://www.youtube.com/watch?v=5aZ2C9Dq1Ec

https://www.youtube.com/watch?v=b2pAriFjb6s