Take Off, Plasto

Tekijä: Sami Loukko 31.3.2020 viimeksi muutettu 19.9.2021

Plasto


Plasto on suomalainen lelutehdas, joka sijaitsee Ahvenanmaalla ja valmistaa muovista kestäviä leluja sekä Plastopak-nimisiä pakkauksia. Tehtaan perusti vuonna 1954 Olof Geelnard. Kaikki tuotteet on valmistettu Ahvenanmaalla ja merkitty avainlippu-tunnuksella. Vanhemmat lelut on suunnitellut pääasiassa Ingmar Gustafsson, hänen jälkeensä suunnitelusta on vastannut Timo Heino. Plaston omisti aikoinaan perunalastuista ja muista elintarvikkeista tunnettu Chips, joka myi yrityksen vuonna 1997 Briolle. Vuonna 2004 ahvenanmaalainen sijoittajaryhmä osti Plaston takaisin suomalaisomistukseen.

Take Off -frisbee

Ensimmäinen Plaston valmistama frisbee on nimeltään Take Off. Siitä, milloin sen valmistus on aloitettu, ei ole vielä tarkkaa tietoa. Frisbeessä on kohopainatuksella tekstit: Plasto, Made in Finland, Art.nr 1954 ja Take Off. Plaston pitkäaikaisen työntekijän Anne Larpaksen mukaan, Take Off -frisbeetä ei löydy enää heidän nykyisestä tietokannastaan. Art no. 1954 tarkoittaa tuotenumeroa, tosin sekin on otettu uudelleen käyttöön.  Nykyään tuotenumero kuuluu sammakkopelille. Tämän hetken arvio on, että Take Off -frisbee on valmistettu 1970-ja 80-luvun taitteessa. Take Off -frisbeetä on valmistettu punaisena,mustana ja sinisenä.

Kari Toivonen muistelee Take Off -frisbeestä näin:

Minulla on kovin vähän muistikuvia sen hankkimisesta, mutta ensimmäinen aika varma muistikuva on vuodesta 1985, jolloin pelailimme sillä juhannuksena kaverien kanssa sellaista kopittelupeliä, jossa koetettiin minuutissa saada mahdollisimman monta edestakaista syöttöä ehkä 5–6 metrin välimatkalla. Kiekko on varmaan ostettu jo aikaisemmin. Mahdollisesti jostain tavaratalosta; Wiklundilta tai Centrumista.

Take off heittorengas

Plasto on valmistanut myös Take Off -heittorenkaan.  Heittorenkaasta löytyvät tekstit: Take off ja Flying Ring. Renkaan halkaisija on n. 30 cm. Värit: punainen ja musta ja painatus kulta. Kuva Take Off -heittorenkaasta on löydetty Brion julkaisemasta Lelukesä-esitteestä vuodelta 1982. On todennäköistä, että Take Off -frisbeen ja Take Off -heittorenkaan valmistus on aloitettu samaan aikaan.

TakeOff heittorengas

Plasto on  valmistanut uusintapainoksen heittorenkaasta:

Uusintapainoksen nimi on Flying Disc ja sen tuotenumero Plastolla on 1955.

Frisbeet: Punainen ja sininen Take Off, omistaja Sami Loukko.

                    Musta Take Off, omistaja Kari Toivonen.

Take Off Heittorengas: Sami Loukko

Flying Disc: punainen, sininen ja musta Sami Loukko

                          punainen pakkauksessa Kim Lindblad


Lähteet: 

Haastattelu: Anne Larpas, Plasto

Brio Lelukesä -esite vuodelta 1982

Haastattelu: Kari Toivonen