KUNTO-UFO

Tekijä: Sami Loukko 12.8.2019 viimeksi muutettu 1.1.2022

KUNTO-UFO

Kunto-Ufon on kehittänyt pertteliläinen, Talmu-tuotteen toiminnanjohtaja Taisto Lehti. Lehti kävi USA:ssa vuonna 1970 tutkimassa uutta muovimuottien valutekniikkaa ja näki siellä suurena uutuutena tavarataloissa Frisbee-nimellä myytäviä lautasia.

Taisto Lehti muistelee matkaansa seuraavasti:

"Innostuin tuotteesta ja niinpä ostin mallikappaleita tuliaisiksi Macyn tavaratalosta New Yorkista".

Talmun historiaa

Tehtaan historia alkoi, kun pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti perusti muovialan yrityksen, T:mi Talousmuovi Lehti & Kumppanin. Lehti oli kaivannut hevoskärryilleen parempaa näkyvyyttä pimeässä ja ryhtyi valmistamaan talousmuovista heijastimia kärryihin. Vuonna 1965 yritys vaihtoi nimensä Talmu-tuotteeksi ja yrityksen johtoon nousi Arvin poika, Taisto Lehti. Vuonna 1983 Lehden perheyrityksen osti saksalainen suuri ajoneuvovarusteiden valmistaja, Hella-konserni.

Kunto-Ufo

Lehti esitteli idean ruveta valmistamaan kotimaista frisbeetä suurelle polkupyöräalan yritykselle Tunturipyörälle. Esko Kotamäki, Tunturin suunnittelupäällikkö, innostui ideasta ja keksikin tuotteelle nimen: Kunto-Ufo.

Kunto-Ufon teräsmuotti valmistettiin pyöreänä sorvaustyönä, eikä sen valmistus ollut kovin kallista. Muotti suunniteltiin siten, että keskelle tehtiin vaihdettava irtokappale. Irtokappaleisiin pystyi tekemään kaiverruksia, j0lloin samalla muotilla oli mahdollista tehdä erilaisia versioita Kunto-Ufosta. Kunto-ufoihin oli myös mahdollista teetättää foliopainatus. Muotin profiili yritettiin kopioida USA:sta tuoduista frisbeistä.

Muotti valmistui vuonna 1970, jolloin myös ensimmäiset Kunto-Ufot näkivät päivänvalon.

Lehti ja Kotamäki esittelivät yhdessä tuotteen myös Suomen Kuntourheiluliitolle, jolle tehtiinkin Kunto-Ufoa muutamia tuhansia kappaleita. Kuntourheiluliitto teetti Kunto-Ufolle myös peliohjeet. Peliohjeita ei ole vielä löydetty.

Yhteensä Kunto-Ufoja on valmistettu 10.000-15.000 kpl.

Kunto-Ufon markkinointi

Kunto-Ufon markkinoinnin yksinoikeus annettiin Tunturipyörä Oy:n markkinointiyhtiölle, turkulaiselle Pyöräkellari Oy:lle, jolla oli joko oma liike tai edustaja joka kaupungissa. Pyöräkellari Oy toimi Kunto-Ufolle tukkuliikkeenä ja sai niitä myyntiin moniin vähittäiskauppoihin, esimerkiksi Elantoon. Talmu maksoi Pyöräkellarille pientä tukea Kunto-ufon markkinointia varten.

Kunto-Ufon eri versiot

Tällä hetkellä tunnemme Kunto-Ufosta kaksi eri versiota: tavallisen Kunto-Ufon ja Kunto-Ufon Sisupisaralla.

Kunto-Ufon tavallisessa versiossa yläkannessa ei ole painatusta, kun taas Sisupisara-versiossa yläkannessa on kaksi vajaan 5 cm kokoista Sisupisara-logoa.

Sisupisara-versiossa Kunto-Ufon alakannessa on talon kuva TAL-MU-tuotemerkistä. Oletettavasti se löytyy kaikista Kunto-Ufoista.

Kunto-Ufosta on tehty muitakin versioita. Ne on varustettu tasaiselle keskiosalle tehdyllä foliopainatuksella. Näitä versiota emme ole vielä löytyneet.

Toistaiseksi olemme löytäneet kaksi Kunto-Ufoa, kummassakin on Sisupisara-logo. Vihreän omistaa Visa Ruuhinen ja sinisen Kim Lindblad.

Kunto-Ufon valmistus loppui vuonna 1972–1973

Taito Lehti muistelee asiaa näin: "Kunto-Ufo ei vain menestynyt vielä silloin Suomen markkinoilla tai me emme osanneet sitä markkinoida. Siitä ei saatu sellaista "villitystä" kuin toivoimme. Olimme odottaneet myynnin olevan useita satojatuhansia. Kunto-Ufo jäi Talmussa varoituskolmion jalkoihin. Varoituskolmiosta tuli suuri juttu, kun se tuli pakolliseksi kaikkiin autoihin, vähitellen koko Euroopassa. Niitä myytiin useita miljoonia ja kaikki voimat keskitettiin niihin sekä sen jälkeen valoihin ja heijastimiin. Kunto-Ufon muotti jäi romuksi varastoon, yhtenä monista huonoista virhe-investoinneista".

Tästä viestistä alkoi Kunto-Ufon tutkimuksemme vuonna 2019:

Max Branders kertoi Kunto-Ufosta seuraavasti:" Niitä oli kahden hintaisia. Kalliimmissa oli jonkin urheilujärjestön logo, ja osa hinnasta meni järjestölle. Täsmälleen samanlaista Kunto-Ufoa, mutta ilman logoa, myytiin samassa paikassa, halvemmalla hinnalla. Muistaakseni logo oli pisaran muotoinen. Ajankohta oli 1971 tai todennäköisemmin 1972. Olen vuosista varma, koska asuimme tuolloin Hakaniemen Elannon talossa. Ne, jotka näin myynnissä Hakaniemen Elannossa, olivat valkoisia. Tuo pisaralogo oli keskellä, ehkä hieman tulitikkuaskia pienempänä. "


Lähteet:

Haastattelut: Taisto Lehti, Talmu

Haastattelut: Irma Sinisalo, Mainoslahja Oy

Mainoslahja Oy:n asiakaslehti 1972

Helsingin Sanomat 23.05.1971, 23.06.1971, 16.09.1971, 26.09.2017 ja 04.08.1971

Haastattelut:

Max Brander

Visa Ruuhinen

Pekka Ranta 

Kim Lindblad