UFO

Tekijä: Sami Loukko 20.3.2020, viimeinen muutos 27.3.2020

Ufo, Miehikkälän Muovitehdas Oy

Ufo on frisbee, josta tietoa on vielä varsin vähän. Ufon on suunnitellut edesmennyt Erkki Korhonen, joka perusti myös Miehikkälään muovitehtaan 11.11.1977. Tehtaan nimeksi tuli Miehikkälän Muovi Oy ja se valmisti kumi- ja muovituotteita. Miehikkälä on pieni kunta Kymenlaakossa, vain 15 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Mielenkiintoista olisikin saada tietää, onko Ufon suunnittelussa käytetty hyväksi vanhojen venäläisten frisbeiden malleja vai perinteisiä Wham-O:n malleja. Miehikkälän Muovi lopetti kaupparekisterin mukaan toimintansa 30.12.2008.

Ufoja on löydetty tähän mennessä vain kaksi kappaletta. Kummatkin ovat ruskeita. Ufon takana on kohopainatuksella teksti: Ufo Miehikkälän Muovi. Tämän hetken arviomme on, että Ufoa on alettu valmistaa 1970-luvun lopussa.

Toisessa Ufossa on tarra "Imatra Road Racing". Odotamme lisätietoja Ufosta Imatran Ajojen museojaostolta.

Ufo, Muovitiimi Lehtiniemi Oy

Muovitiimi Lehtiniemi Oy on vuonna 1994 perustettu muovialan yritys Pornaisten Halkiassa, Uudellamaalla. Lehtiniemen Muovitiimi osti Ufon muotin Erkki Korhoselta mitä ilmeisemmin vuonna 1994.  Lehtiniemen Muovitiimi on valmistanut sen jälkeen pienen erän eri värisiä Ufoja.  Lehtiniemen Ufoja on löydetty ainakin keltaisena, punainen ja sinisenä. Lisäksi Lehtiniemen Ufoa on painettu yksi erä Helsingin Sörnäisissä 2.–4.6.1995 järjestettyä Helsinki C1 Thunder -tapahtumaa varten. Näihin Ufoihin lisättiin painatus "C1 THUNDER Helsinki Speedweek". Muotti on edelleen Lehtiniemen omistuksessa.

Eroavuudet Miehikkälän ja Lehtiniemen Ufojen välillä

Molemmissa frisbeissä on käytetty samaa Ufon muottia, mutta Ufon takaosa on erilainen. Miehikkälän Muovin Ufossa yläreunassa on teksti: "UFO Miehikkälän Muovi". Lehtiniemen Ufossa taas yläreunassa on teksti: "UFO" ja alareunassa "VALMISTAJA: MUOVITIIMI LEHTINIEMI OY PORNAINEN". Takaosan muutokset on tehty erillisellä laatalla, johon voi kaivertaa tietoja. Muovilaatu on Lehtiniemen Ufossa pehmeämpää kuin Miehikkälän versiossa.

Ufojen omistajat:

Marko Timonen, Ufo Miehikkälä

Matti Sariola, Ufo Miehikkälä, Imatran ajot -versio

Sami Loukko, Ufo Lehtiniemi, keltainen

Kim Lindblad, Ufot Lehtiniemi, sininen ja C1 Thunder -versio, punainen ja keltainen


Lähteet:

Haastattelut: Antti Lehtiniemi, Muovitiimi Lehtimäki

Haastattelut: Imatran Ajot museotiimi, Sami Backman ja Juha Suikkari