UFO-III

Tekijä: Sami Loukko 2.2.2020, viimeksi muutettu 30.9.2021 Sami Loukko

Ufo-III frisbeen valmistumisen historia on varsin erikoinen. Hallbergin muovipuristamo sai toimeksiannon Ufo III valmistamiseen 1970-luvun puolessavälissä. Toimeksiannon tekijä ei ole vielä tiedossa. Hallbergin muovipuristamo valmisti asiakasmuotin, mutta muotti olikin väärän kokonen heidän ruiskupuristuskoneisiin. Joten Ufo-III valmistettiin alihankintana Oy Hokkiplast Ab:n koneilla Porvoossa.

Ufo III:sta löytyy etukannesta tekstit: UFO-III ja PAT.HAK., mutta patentti- ja rekisterihallituksesta ei löydy frisbeelle patenttia.

UFO III:sta on olemassa kaksi eri versiota, jotka erottaa takaosasta. Ensimmisen version takana on teksti: Muovipuristamo Hallberg ja Puh 918/601600, lisäksi keskustassa on 4 "naulanreikää". Toisessa versiossa takaa ei löydy tekstejä eikä "naulanreikiä".


Ufo-III ja Plaston Take Off ovat hyvin samannäköisiä. Ufo III ja Take Off frisbeillä on erittäin todennäköisesti ollut sama alkuperäismuotti, jossa on vaihdettava keskiosa. Frisbeet ovat kooltaan samankokoiset. Myös kaikki urat täsmäävät. Vain keskusta on erilainen ja frisbeiden tekstit. Lisäksi takana on kummassakin neljä "pyörylää", jotka veikkaan syntyvän kun frisbee irroitetaan muotista, esim imukuppejen avulla. Se viittaa myös siihen että ne olisi valmistettu samalla tehtaalla.  Muovilaadusta päätellen UFO III on varhaisempaa tuotantoa kuin Take Off. Take Off frisbeen muovi on selvästi kirkkaampaan kuin UFO III.

UFO-III:n takaosa.

Take Off:n takaosa.

Kuvien kiekot omistaa: Sami Loukko (UFO-III ensimmäinen versio) ja Kim Lindblad (UFO-III toinen versio).