Keräilyopas

Fastback Wham-O

San Gabriel, USA

Fastback Wham-O San Gabriel, USA

Wham-O on valmistanut Fastback-frisbeitä vuodesta 1971 USA:ssa San Gabrielissa Kaliforniassa. Richard Knerr ja Arthur "Spud" Melin perustivat Wham-O:n Knerrin autotalliin vuonna 1948 South Pasadenassa. Vuonna 1955 firma siirrettiin San Gabrieliin, Kaliforniaan.

San Gabrielissa on valmistettu ainakin seuraavat suomalaiset fastback frisbeet:

DISKUS

Fastback on mallia FB16.

Valmistusajankohta: ?

Omistaja: Sami Loukko

World Games Lahti (1997)

Viidennet World Games -kilpailut järjestettiin Lahdessa 7.-17.8.1997. Wikipedia kertoo World Gameseista näin:

World Games on kansainvälinen neljän vuoden välein järjestettävä urheilutapahtuma, jossa kilpaillaan useissa erilaisissa urheilulajeissa. Kisat järjestää Kansainvälisen olympiakomitean suojeluksessa toimiva IWGA-järjestö (International World Games Association). Ensimmäiset World Games -urheilukilpailut järjestettiin vuonna 1981.
World Games -kilpailuissa järjestetään kilpailutapahtumia urheilulajeissa, jotka eivät ole olympialaisten kisojen ohjelmassa. Ohjelmaan kuuluu lajeja, jotka ovat aikaisemmin olleet olympialaisten ohjelmassa, kuten köydenveto, sekä lajeja, jotka ovat ehdolla olympialajeiksi. Usein KOK vaatii, että olympiakisoihin ehdolla oleva laji on ollut World Gamesien ohjelmassa (esimerkiksi triathlon).
Tavallisesti World Games -tapahtuma järjestetään kaupungissa, jossa on tarvittavat suorituspaikat kilpailutapahtumille. Lajeja varten ei rakenneta uusia urheilutiloja tai -paikkoja. Maailmanlaajuisesti tunnettuja World Games -tapahtuman ohjelmassa olevia lajeja ovat muun muassa suunnistus, kehonrakennus, räpyläuinti, squash, vesihiihto, ultimate sekä biljardi.

Frisbee oli kisoissa näytöslajina. Kisoissa pelatttiin frisbeegolfia ja ultimatea sekä järjestettiin freestylenäytöksiä. Golfkilpailut pelattiin Mukkulassa tilapäisellä radalla. Radalla ei vielä silloin ollut kiinteää frisbeegolfrataa. Kisan voittivat Antti Luuri ja Harvey Brand. Frisbeenäytöksissä oli mukana pelaajia Suomessa vastapelatuista yksilölajien-MM kisoista. Ainakin Visa Ruuhinen ja Petri Isola olivat mukana näytöksissä.

Fastback on mallia FB16.

Valmistusajankohta: 1997

Määrä: 150–200 kpl

Omistaja: Sami Loukko

Porin Mustavaris Ry

Valmistusajankohta: ?

Omistaja: Marko Timonen