Keräilyopas

Fastback Wham-O

Farusa

Fastback Wham-O Farusa, Tanska 1978–1982

Tanskassa, Farumissa sijaitseva FARUSA VÆRKA / S sai lisenssin frisbeiden valmistukseen ja myyntiin Skandinaviassa. Patenttia Wham-O haki Tanskaan jo 12.4.1967, mutta Farusa aloitti frisbeiden valmistuksen vasta vuonna 1972. Farusa ei ollut siis Wham-O:n tehdas. Varmuutta ei ole, mutta todennäköisesti frisbeiden valmistus loppui Farusassa vuonna 1983.

Kuvassa frisbeiden valmistusta Farusan tehtaaalla.

Boosterin teetättämät Fastbackit

Ensimmäisen frisbeeboomin aikaan Wham-O:n Fastbackejä myytiin mainoskiekoiksi firmoille näiden omilla painatuksilla. Frisbeiden maahantuojana toimi silloin helsinkiläinen Booster Oy. Booster Oy vastasi kaikista suomalaisista Farusa Wham-O:n Fastback-toimituksista. Ensimmäiset suomalaiset Farusa Fastbackit tehtiin vuonna 1978 ja viimeiset luultavasti vuonna 1982.

Valitettavasti osa kuvista on vielä heikkolaatuisia.

VICK SININEN

Vick Sininen Fastback on tehty kesällä 1978. Yhteensä Fastbackejä on painettu 500 kpl plus muutama ylimääräinen tilaajankappale. Nuo 500 kpl frisbeitä jaettiin Helsingin Sanomissa 17.8.1978 julkistetussa kilpailussa. Voittajien nimet julkaistiin Helsingin Sanomissa.27.9.1978.

Valmistusajankohta: 1978

Omistaja: Marko Timonen

Booster

Booster Oy on perustettu 27.10.1978 Helsingissä. Boosterin perustajat olivat Leo Luoti ja Jukka Porko.

Valmistusajankohta: 1978 tai 1979

Omistaja: Sami Loukko

Muuta: Boostersta julkaistaan oma juttu myöhemmin!

Suomen frisbeekiekkoliitto 

Suomen Frisbee-Liitto perustettiin 16.5.1978. Liiton nimi muutettiin Suomen frisbee-kiekkoliitoksi. Nimi otettiin käyttöön hallituksen kokouksen jälkeen 6.2.1979. Fastbackiä oli myynnissä varmasti jo vuonna 1979.

Valmistusajankohta: 1979

Omistaja: Sami Loukko

Oy Go-Inn Ab, suomalainen ravintolaketju

Tarinan mukaan Fazerin hallitus lähetti 1960-luvulla jäsenensä Magnus Linderin Sveitsin Nestlélle tutustumaan uusiin amerikkalaisiin johtamistaidon oppeihin, jotka olivat Marcus Wallenbergiltä saadun vinkin mukaan siellä aktiivisessa käytössä. Nestléllä ei kuitenkaan tiedetty tällaisesta mitään, mutta oltiinkin kiinnostuneita yhteistyöstä Fazerin kanssa. Näin perustettiin Helsinkiin Go Inn -ravintolaketju, joka toi kaupunkiin valkoisten liinojen ja jäykän tarjoilun sijaan väriä ja mutkattomuutta. Fazer ja Nestlé perustivat Sveitsiin yhteisyrityksen nimeltä Nordgrill S. A., jonka tytäryhtiöiksi perustettiin Go Inn -nimiset yhtiöt Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan.

Vuonna 1982 Go-Inn-ketju käsitti kymmenen ravintolaa pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Kouvolassa. Yksi ravintoloista sijaitsi Leppävaaran Maxi-marketissa. Ainakin vuonna 1979 Go Inn Fastbackejä jaettiin kyseisen ravintolan työntekijöille.

Valmistusajankohta: 1979

Omistaja: Sami Loukko

Kojo: Lucky Street

Helsingin Kesäviikkojen Kaivopuiston ilmaiskonsertissa 2. heinäkuuta 1979 lingottiin Kojon esiintyessä paikalle saapuneiden 10.000 katsojan joukkoon lavalta Kojon uutta älppäriä mainostavia Frisbee-kiekkoja. Lähde Frisbari 3/1979.

Lucky Street on Kojon studioalbumi, joka äänitettiin Takomo Recording Studiossa Helsingissä keväällä 1980. Albumi nousi kesällä 1980 kahdeksi viikoksi Suomi-listan kärkeen.

Myös muiden artistien huhutaan valmistaneen frisbeitä ja heitelleen niitä yleisölle. Kysymys kuuluukin ketkä?

Valmistusajankohta: 1979

Omistaja: Marko Timonen

Grandi

Grandi on Valion valmistama pillimehu. Se tuli markkinoille vuonna 1970. Grandi-pakkauksissa on hahmo nimeltä Kari Grandi, jota on kutsuttu nimellä "kaikkien janoisten sankari" ja joka liikkuu erilaisilla kulkuneuvoilla. Grandin makuja ovat muun muassa mansikka, appelsiini, vadelma, päärynä ja appelsiini-kola. Grandi on toiminut Suomen frisbeeliiton kisojen yhteistyökumppanina liiton alku vuosina. Grandi Fastback on luultavimmin valmistettu vuonna 1980.

Valmistusajankohta: 1980

Omistaja: Marko Timonen

TALLBERG

Tallberg Sunside Fastback on tehty keväällä 1980. Yhteensä Fastbackejä on painettu ainakin +100 kpl. Helsingin Sanomissa 12.4.1980 julkaistussa mainoksessa 100:lle ensimmäiselle Ironsiden kävijälle jaettiin ilmainen frisbee, joka on todennäköisesti ollut Sunisde Tallbeg Fastback.

Valmistusajankohta: 1980

Omistaja: Marko Timonen

AKU ANKKA

Aku Ankka Fastback on valmistettu vuonna 1980. Aku Ankka mainosti Aku-frisbeetä näyttävästi lehtiensä takasivulla. Mainokset Aku-frisbeestä löytyivät seuraavista lehdistä: numerot 24,25,29/1980, 22/1981 ja 24/1982.

Valmistusajankohta: 1980

Omistaja: Marko Timonen

Broadcast oli vuonna 1980 perustettu suomalainen pop-yhtye.

Alkuperäinen kokoonpano (1980–1982)

Edu Kettunen - kitara, laulu

Kim Lönnholm - laulu

Esa Kaartamo - kitara, kosketinsoittimet, laulu

Seppo Allinen - basso

Miri Miettinen - rummut

Martti Rechardt - kitara

Broadcast on Broadcastin debyyttialbumi ja se julkaistiin vuonna 1981.

Valmistusajankohta: 1981?

Omistaja: Miri Miettinen

Muuta: Erillinen juttu Broadcastistä julkaistaan myöhemmin.

Vaasan Oy eli Vaasan on suomalainen leipomoalan yritys, jolla on toimintaa Suomen lisäksi myös Baltian maissa. Vaasan on leiponut Suomessa jo vuodesta 1849 lähtien.

Pohjoismaiden ulkopuolella näkkileipää pidetään yleensä erikoisena terveystuotteena. Maailman näkkileipämarkkinoita hallitsevat kolme suuryritystä: nykyisin italialaisomistuksessa oleva, alun perin ruotsalainen Wasabröd, toiseksi suurimpana suomalainen Vaasan sekä kolmantena englantilainen Ryvita.

Sporttinäkkäri oli 1980-luvun taitteessa nuorisolle suunnattu näkkileipä. Näkkileipämainos Sportnäkkäri 36 meni telkkarissa suurinpiirtein näin:  UU-AA UU-AA KOLKYTKUUS! UU-AA SPORTNÄKKÄRI KOLKYTKUUS! KOVA TREENI VAATII KUNNON NÄKKÄRIN! UU-AA UU-AA KOLKYTKUUS!

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Beaver Jeans

Matti ja Pirja Majava perustivat vuonna 1969 Beavers-kaupan Helsingin Kruununhaankadulle. Siellä myytiin käytettyjä amerikkalaisia merkkifarkkuja. Esim. Levi's, Lee ja Wrangler sekä ylijäämätuotteita keilapaidoista armeijan laukkuihin ja takkeihin. Pirja Majava ompeli ensimmäiset Beavers-farkut vuonna 1970.

Beaver Jeans oli useassa frisbeekisassa yhteistyökumppanina ensimmäisen frisbeeboomin aikaan. Esim. SM-kisoissa Olympiatadionilla 1980.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Pepsi

Vuonna 1893 Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva apteekkari Caleb Bradham ryhtyi valmistamaan vedestä, sokerista, vaniljasta, harvinaisista öljyistä sekä kolapähkinöistä kehittämäänsä uutta juomaa, joka tunnettiin nimellä "Brad's Drink".

Vuonna 1898 Bradhamn nimesi juoman Pepsi-Colaksi sen jälkeen, kun oli ostanut Pep Kola -nimen paikalliselta kilpailijalta. Nimi Pepsi tulee sanasta dyspepsia (ruoansulatushäiriö).

Valmistusajankohta: ? (1979–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Esport on suomalainen perheyritys, jonka juuret ovat Espoossa. Tänä päivänä Esport on pohjoismaiden suurin sisäliikuntakeskus, joka tunnetaan monipuolisista palveluista jo lähes 40 vuoden ajalta.

Esport Center on perustettu vuonna 1981. Esport Centerin yli 20 000 neliömetrin tiloista löytyy ainutlaatuinen mailapeli- ja fitnessmaailma. Esport Centerissä on yhteensä yli 50 mailapeli- ja monitoimikenttää.

Valmistusajankohta: ? (1981–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen


Maxwell pikakahvi

Pikakahvijauheet tulivat Suomeen ja olivat suosittuja 60-luvulla. Niistä yleisimmät olivat Nescafé ja Maxwell. Suomessa pikakahvia juodaan vähän, mutta joka kolmas kahvikuppi maailmassa on pikakahvia.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Teknologföreningen  ( TF )

Pääkaupungissa ja sen ympäristössä oli  70-luvulla tarjolla paljon diskoviihdettä. TF oli Disco Espoon Otanimessä.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto (lyh. SAM, ent. lyh. SAYL, engl. League of Finnish-American Societies) on 1. heinäkuuta 1943 perustettu suomalainen ystävyysseurojen liitto, jonka tarkoituksena on kehittää Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita. Se pyrkii lisäämään suomalaisten ja amerikkalaisten yhteisymmärrystä sekä kanssakäymistä.

Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto on merkittävässä asemassa Suomen frisbeehistorian kannalta, sillä melkein kaikki Suomen Frisbee-Liiton ensimmäisistä jäsenistä kuluivat kyseiseen liitton (Seppo Nieminen, Leo Luoti, Jukka Porko, Pekka Porko, Michel Wendel jne).

 Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Pommac on alkuperältään ruotsalainen, hiilihapotettu virvoitusjuoma, joka on tehty omenoista ja rypäleistä. Juoman valmistamiseen käytettävä tiiviste on kypsytetty tammitynnyrissä vähintään kolme kuukautta. Sen resepti on salainen, mutta sen sanotaan sisältävän 25 eri hedelmälajia.

Pommacin historia alkoi vuodesta 1919, jolloin Anders Lindahl Hudiksvallin pikkukaupungista muutti Tukholmaan, perusti virvoitusjuomatehtaan ja alkoi tehdä Pommacia. Juoma oli suunniteltu varakkaille ihmisille alkoholittomaksi viinin korvikkeeksi.

Suomessa Pommac on vanhin edelleen valmistettava virvoitusjuoma. Hartwall on toiminut Pommacin pullottajana vuodesta 1950 lähtien.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Musiikki-Fazer on historialtaan Suomen merkittävin musiikkialan yritys, johon kuului muun muassa Fazerin musiikkikauppa. Yritys laajensi musiikkikustannusalalta äänilevyalalle jo vuonna 1910 ja tunnetaan 1960 lähtien Musiikki-Fazerina.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

International Business Machines Corporation (lyhennettynä IBM) on teknologiayritys, joka on tunnettu suurtietokoneiden ja raskaiden palvelimien valmistajana ja alkuperäisen IBM PC -arkkitehtuurin kehittäjänä. IBM on perustettu 16. kesäkuuta 1911.

Alkuvaiheessaan yhtiö valmisti etenkin mekaanisia reikäkorttikoneita, mutta myös vaakoja sekä kirjoitus- ja laskukoneita. IBM:n tuoteryhmä laajeni 1950-luvulla tietokoneisiin, mistä lähtien IBM on ollut suurimpia tietotekniikka-alan yrityksiä maailmassa. Suomessa IBM on toiminut vuodesta 1936 lähtien. IBM:n Suomen pääkonttori sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

MAXI

Leppävaaran Maxissa myytiin frisbeitä kesällä 1979. Maxi mainosti aitoa Maxi-Fastback frisbeetä hintaan 8,50 mk ainakin Helsingin Sanomissa 16.7.1979.

Valmistusajankohta: 1979

Omistaja: Marko Timonen


KAPA (Karakallion Pallo,Espoo)

Ka-Pa oli Espoolainen urheiluseura, joka perustettiin 3.3.1969. Lajeina olivat aluksi jalkapallo, jääkiekko, naisvoimistelu sekä kori- ja lentopallo.

Jupperin Urheilijat-58 ja Karakallion Pallo yhdistyivät vuonna 1988 joukkueeksi nimeltä Espoon Kiekkoseura (EKS).

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

1 TEAM

Voiko olla tupakkamerkki? Kerro meille jos tiedät mikä 1 Team oli.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Unimark

Unimark oli 1970-luvulla pääkaupunkiseudulla toiminut mainostoimisto. Siellä tehtiin esim. vuoden 1979 SM-kisojen frisbeejuliste.

Valmistusajankohta: ? (1978–1982 välillä)

Omistaja: Marko Timonen

Salvekvick

Salvekvick frisbee on myös todennäköisesti Fastback.

Valmistusajankohta: 1980

Omistaja: -

Lähteet: Wikipedia

Helsingin Sanomat

https://yrjoperskeles.blogspot.com

https://www.jokelinnamaa.fi/main/Joke_Linnamaa/Etusivu.html